Belföld

Flashmob a “punciforradalmárokért”

A Pussy Riot orosz punk lányzenekar bebörtönzött tagjai mellett tartottak szinpátiatüntetést Budapesten.

A szólásszabadság nyílt és otromba megsértésének nevezte a Pussy Riot orosz punk lányzenekar három tagjának kétéves börtönbüntetésre ítélését az Amnesty International Magyarország igazgatója az együttes melletti szimpátiatüntetésen pénteken Budapesten. A mintegy hatvan ember előtt mondott beszédében Jeney Orsolya arról beszélt, hogy az orosz bíróság pénteki ítélete után szervezetük “lelkiismereti fogolynak” tekinti a zenészlányokat.

A magyarországi szervezet vezetője úgy ítélte meg, attól függetlenül, hogy a lánycsapat akciója – amikor február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban a Szűz Mária, válts meg minket Putyintól! című dalt adták elő, színes maszkokkal az arcukon – megbotránkoztathatott többeket, az még bőven bele kellett volna hogy férjen a véleménynyilvánítás szabadságába. Véleménye szerint a fellépésüket legfeljebb szabálysértésnek kellett volna minősíteni.

Mint mondta, az ellenük való, “visszásságokkal teli” eljárás politikai motivációjú volt, ami “újabb bizonyíték az orosz igazságszolgáltatás romlottságára és a törvényesség hiányára”. A bírósági ítélettel az egész orosz társadalomnak üzennek, “hogy itt kritikának nincsen helye” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik