Belföld

Gyógynövényekre kértek áldást Pannonhalmán

gyógynövényáldás (gyógynövényáldás, )
gyógynövényáldás (gyógynövényáldás, )

A Pannonhalmi Arborétumban és Gyógynövénykertben idén is megtartották a már hagyománynak számító növényáldás szertartását.

A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak. Egy 1201-ből származó hiteles helyi oklevél a bizonyíték arra, hogy Szent Márton hegyén ispotály működött, ahol a szerzetesek mellett a környék lakossága is ellátást kaphatott.

A gyógynövények mindennapos használatáról tanúskodik egy 1697-ben írt szertartáskönyv is, mely a különféle betegségek kezelésére javasolt gyógynövényekhez rendelt áldások szövegét tartalmazza. Reisch Elek 1735-ből származó kézirata több, mint ötven gyógytea receptet tartalmaz, de különféle kenőcsök, alkoholos tinktúrák, gyógynövény fürdők elkészítésére vonatkozóan is adatokkal szolgál – olvasható a növényáldás és a növénytermesztés történetéről a Bencések honlapján.

„A századokon át megszakítás nélkül működő monostorok óriási tapasztalatot halmoztak fel a gyógyítás terén, könyvekben, receptúrákban lejegyezve, melyek ma is hozzáférhetők. A most élő bencés szerzetesközösség a múlt hagyományaira, a hajdan volt szerzetes-tudósok lejegyzett ismereteire alapozva, azonban a mai kor tudományos és technológiai színvonalán újragondolva folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységét. Az ősi receptúrák alapján a Főapátság munkatársai – a szigorú szakmai és minőségi követelményeknek megfeleltetett külső partnerekkel közösen – az elmúlt években számos gyógynövény alapú termék gyártásába kezdtek.

A Pannonhalmához évszázadok óta kötőtő, a következő hetek középpontjában álló különféle levendula termékek – olaj, szappan, tea – mellett számos további gyógynövény alapú termék is forgalomba került”

Aki a programok megnyitóján és a gyógynövény áldásán nem is tudott részt venni, azt a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje és Gyógynövényháza egész évben várja.

A Gyógynövénykert májustól szeptemberig 9-20 óra között, októbertől áprilisig 10-17 óra között a Gyógynövényház májustól szeptemberig hétköznap 13-16 óra között hétvégén 11-16 óra között látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik