Belföld

BKK: nem jogellenes az új jegyellenőrzés

A Budapesti Közlekedési Központ nem ért egyet az ombudsmannal, aki szerint sérthetiszemélyi szabadsághoz fűződő jogot a BKK új jegyellenőrzési rendszere.

A BKK az MTI megkeresésére csütörtökön azt közölte: álláspontja szerint semmilyen alkotmányos jogot nem sért a leszálláskor történő jegyellenőrzés, a lépés szükséges és arányos a bliccelés okozta milliárdos károk megfékezésére. Azt írták, hogy a metróállomásokon most is alkalmazzák a leszállás utáni ellenőrzés módszerét, a felszíni járatokon pedig a BKK jelenleg nem végez egyébként ilyen típusú jegyellenőrzést.

Jelezték, hogy ha a jövőben a felszínen is bevezetnék ezt a fajta ellenőrzést, akkor az ombudsman ajánlásának megfelelően kiegészítik az üzletszabályzatot. A BKK szerint alaptalan az alapvető jogok biztosának az a félelme, hogy az utasok és a gyalogosok összekeverednének, mert a felszínen ez a fajta ellenőrzés a megállók körbekordonozása mellett történne.

Szabó Máté ombudsman MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét.

Az alapvető jogok biztosa felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról – írta Szabó Máté hivatala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik