Belföld

Attörés az epilepszia gyógyításban?

Szegedi kutatóknak sikerült blokkolni az epilepsziás rohamok egy bizonyos típusát.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetének tanársegédje, Berényi Antal beszélt egy rádiós műsorban arról az állatkísérletről, amelynek során koponyán kívüli elektromos ingerléssel sikerült megállítani az epilepsziás rohamok egy bizonyos típusát. A magyar kutatók kísérletéről az az amerikai Science, az egyik legrangosabbnak tartott tudományos folyóirat is beszámolt legutóbbi kiadásában.

Berényi Antal a műsorban elmondta: állatkísérletükkel bizonyítani tudták, hogy a koponyán kívülről érkező elektromos ingerek segítségével módosítani lehet azokat a folyamatokat, amelyek az agyban zajlanak. A kísérlethez a tudósok az epilepszia egy bizonyos tipusát választották, és az elektromos külső ingerekkel a beavatkozás során sikerült normalizálniuk az agyi működést.

Mi az epilepszia?

Az epilepsziát már az ókorban is ismerték és rejtélyessége miatt “szent betegségnek” tartották. Kevesen tudják, hogy a betegséget régen a magyarok frásznak, nyavalyatörésnek nevezték és innen ered a „rátör a frász és a rájött a nyavalya” ma is használt kifejezés.

Az epilepszia egyéként az egyik legelterjedtebb agyműködési zavar, amely gyermek-, fiatal- és felnőttkorban is előfordulhat. A görcsroham hátterében az idegsejtek kóros, intenzív kisülése áll, azaz az agy elektromos túlműködése. Becslések szerint az élete során legkevesebb egy alkalommal epilepsziás rohamot átélt emberek száma csaknem százmillióra tehető a világon.

A betegségben szenvedők általában a roham ideje alatt történtekre egyáltalán nem emlékeznek, a súlyos rohamok pedig végtagi rángásokkal, szabálytalan légzéssel, eszméletvesztéssel, szájhabzással járnak. Az epilepsziás betegeket annak ellenére, hogy a korszerű gyógyszereknek köszönhetően csaknem nyolcvan százalékuk tünetmentesen él, félelem és előítélet veszi körül még ma is. Ezért a betegek közül sokan elszigetelődve élnek és depressziótól is szenvednek. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) javaslatának köszönhetően egyébként 1997 óta az epilepsziás betegeknek világnapja is van: február 14-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik