Belföld

Hűvösre kerülhet, aki nem fizet bírságot

bírságolás (bírság, szabálysértés, parkolás, parkolóőr, )
bírságolás (bírság, szabálysértés, parkolás, parkolóőr, )

Több ezerre tehető azoknak a száma, akik szabálysértési ügyeik miatt elzárással is sújthatók. Csak Baranyában mintegy négyszázan kerültek hűvösre.

A Pécsi Városi Bíróság 363 esetben változtatta át a ki nem fizetett pénzbírságokat letöltendő büntetéssé – írta a bama.hu. Ez azért lehetséges, mert a szabálysértésekről szóló törvény akként rendelkezik, hogy a bírság szabálysértési elzárásra változtatható, ha nem fizetik meg.


A Fővárosi Közterület Felügyelet bírságol az V. kerületbenFotó: Kummer János

Pénzbüntetést számos ok miatt szabhatnak ki, a többi között közlekedési szabálysértés, tilosban fürdőzés vagy például lopás miatt. Nem a bíróság mérlegelésén múlik, hogy egy-egy ügyben a pénzbírság meg nem fizetésekor az elzárás mellett dönt vagy sem. Törvény írja elő, mit kell tennie. Az elzárás csak az utolsó állomás – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék a Hír24-et. Ugyanakkor tény, nem önszántukból választják a börtönt az érintettek, hanem azért, mert nincs miből kifizetniük a büntetést.

Érdeklődésünkre a törvényszék pontos számot nem tudott mondani arról, hogy a törvény életbe lépése (2012. április 15.) óta mennyivel nőtt azok száma, akiknél a bírság meg nem fizetése miatt szabálysértési elzárásra változtatták a büntetést.

Számok

A Fővárosi Törvényszék hatáskörébe tartozó kerületi bíróságokon 2012. január 1-jén 2204 szabálysértési elzárással is sújtható szabálysértési peres ügy volt folyamatban. (Ez azt jelenti, hogy egy esetleges elkövetés megállapítása esetén a törvény az elzárás büntetés alkalmazását is lehetővé teszi, akárcsak a pénzbírságét és a közérdekű munkáét. De ebbe az ügyszámba azok az esetek is beletartoznak, amelyek megszüntetéssel végződnek. Ez a megállapítás vonatkozik valamennyi alább közölt statisztikai adatra is.)

2012. január 1. és július 31. között 5669 szabálysértési elzárással is sújtható új szabálysértési peres ügy érkezett a kerületi bíróságokra; 6337-et fejeztek be, 2012. július 31-én pedig 1536 ügy maradt folyamatban.

A Fővárosi Törvényszék előtt – fellebbezés miatt – január 1-jén 6 szabálysértési elzárással is sújtható szabálysértési peres ügy volt folyamatban. 2012. január 1. és július 31. között 76 ügy érkezett, a befejezések száma 79 volt. A 2012. július 31-i adatok szerint 3 ügy maradt folyamatban.

 

„Függetlenül attól, hogy április 15-én hatályba lépett az új szabálysértési törvény, a bíróság augusztus 10-ig – azaz az új törvény hatályba lépését követően is – az ügyek 50 százalékát még a korábbi törvény szerint bírálja el” – áll a Hír24-hez eljutatott levélben.

Mi a teendő, hogy elkerüljük a bezárást

Az elkövetőnek a határozat jogerőre emelkedésétől számítva 30 napja van arra, hogy a pénzbírságot vagy a helyszíni bírságot megfizesse. Ha elmulasztotta, úgy az elzárás előtt még lehetősége van arra, hogy közérdekű munkával (körülbelül napi 5000 forintnak számít egy nap) „ledolgozza”. Ez esetben a pénzbírság befizetésére rendelkezésre álló határidőt követő három munkanapon belül jelentkeznie kell az állami foglalkoztatási szervnél. Ha ezt a határidőt is elmulasztja, úgy a meg nem fizetett pénzbírságot, helyszíni bírságot szabálysértési elzárásra kell átváltoztatni, s erről a hatóság értesíti a bíróságot. Az elzárás tehát csak a végső állomás.

A bíróság az iratokról a megérkezésétől számított harminc napon belül tárgyaláson dönt. Ilyenkor nem mérlegel, nem folytat le bizonyítást, csupán azt vizsgálja, nincs-e törvényi akadálya annak, hogy elzárásra változtassa a büntetést. Ilyen akadály – amit ugyancsak törvény ír elő, és nem a bíróságon múlik – ha valaki fogyatékos, kórházi fekvőbeteg, elérte a várandósság negyedik hónapját, a 14. évét be nem töltött gyermekét egyedül nevelő szülő, fogyatékos személy, illetve az, aki folyamatos ápolást, felügyeletet, illetve kiszolgálást igénylő hozzátartozójáról egyedül gondoskodik.

Ha nincs kizáró ok, úgy a bíróság dönt az átváltoztatásról. A törvény rendelkezése szerint egy napi szabálysértési elzárás ötezer forintnak felel meg. Azt is tudni kell, hogy egy rab egynapi ellátása 2230 forintba kerül – tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától. A szabadságvesztésre ítéltek a legenyhébb végrehajtási fokozatnak megfelelő fogházban töltik büntetésüket, a lakóhelyükhöz legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetben. Így nem kell attól tartani, hogy egy 100 ezer forintos büntetés miatt valaki egy gyilkossal kerül egy cellába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik