Belföld

Életveszélyes a Puskás Stadion?

Puskás Ferenc Stadion (Puskás Ferenc Stadion)
Puskás Ferenc Stadion (Puskás Ferenc Stadion)

Az ATV birtokába került hivatalos dokumentum szerint életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion és közvetlen környezete, ezért a szakértők szerint azonnal le kellene zárni.

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságának elnökének írt levélből kiderül, hogy életveszélyes a Puskás Ferenc Stadion és közvetlen környezete, ezért a szakértők szerint azonnal le kellene zárni – írja az atv.hu.

A stadionban a következő egy hónapban két labdarúgó-mérkőzést is rendeznek, szerdán Magyarország Izrael válogatottja ellen lép pályára, szeptember 11-én pedig világbajnoki selejtezőt játszik Hollandia ellen. Ezen felül itt tartják augusztus 20-án a Gyulai István atlétikai emléktornát, melyre a világ élvonalából érkeznek sportolók, sőt, mi több, a magyar olimpikonok is részt vesznek az eseményen.

Az ATV Híradójának birtokába került levelet a stadion fenntartójának képviseletében írták, és egy friss szakvéleményt is csatoltak hozzá, melyekből kiderül, hogy „a lelátó tartószerkezetében jelentős változás keletkezett, a korábbi tapasztalatokhoz képest hirtelen kialakult egy olyan fokú állagromlás, mely már közvetlen életveszélyt jelent, mivel a tartók húzott övének betondarabjai nem képeznek koherens egységet. A megerősítő szerkezetek beépítése nélkül a létesítmény nem használható, lezárandó a teljes épület, sőt a közvetlen közelében sem tartózkodhat senki, mivel a lehulló betondarabok az épületen kívülre esnek.”

Arról is írnak, hogy az életveszélyes minősítésű romlást nem lehetett előre látni, azok hirtelen keletkeztek. A hivatalos dokumentum szerint „a Stadionban az életveszély elhárítása az üzemeltető részéről a sportesemények megrendezéséig elvégzendő feladat, a lehulló betondarabok nemcsak az érintett pilonköz közvetlen közelében működő biliárdszalonba látogatókat, illetve a közforgalom számára megnyitott területre látogatókat veszélyezteti, hanem a sportrendezvényre érkező több ezer ember biztonságát is veszélyezteti, illetve a stadion külpontosan kifelé nyíló tribünszerkezeti geometriájából következően a stadion mellett közlekedőkre is veszélyt jelent.”

A Nemzeti Sportközpontok szerint a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben semmiféle veszély nem fenyegeti a Puskás Ferenc Stadion látogatóit. Közleményükben ez áll:

Az egyik kereskedelmi televízió birtokába került – egyébként valóban létező – szakértői jelentés a stadion már régóta nem használt középső lelátójáról állapítja meg, hogy “hirtelen állagromlás” történt, amelyet valószínűleg az elmúlt hónapok “rendkívül viharos-szeles időjárása okozott”.

Az állagromlást a Nemzeti Sportközpontok őrszolgálata észlelte július végén, a veszélyes területeket azonnal lekerítették. Az augusztus 2-án készült szakértői jelentésben vizsgált középső lelátórész, ismertebb nevén a középső karéj – a felső karéjjal együtt – már régóta nem használható. A holnapi Magyarország-Izrael válogatott labdarúgó-mérkőzés, illetve a jövő hétfői atlétikai verseny idején a Puskás Ferenc Stadionban a terveknek megfelelően csak az alsó karéj lesz nyitva. Ezen a lelátórészen továbbra is teljesen biztonságos körülmények között szurkolhatnak a nézők. A lelátóhoz vezető beléptetési útvonalat is úgy jelölték ki a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Nemzeti Sportközpontok szakemberei, hogy azok ne érintsék a veszélyesnek nyilvánított területeket.

A Nemzeti Sportközpontok a hibák észlelése után haladéktalanul megkezdte az előkészítését azoknak a javítási, karbantartási munkáknak, amelyek célja a hibaelhárítás mellett a stadion befogadóképességének megnövelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik