Belföld

Alföldi bűnhistória: Késsel ölt a börtönőr

Öt évvel ezelőtt, 2007 augusztusában egy börtönőr nevétől volt hangos a média. F. Roland, a szegedi Csillag börtön egyik körletfelügyelője 34 késszúrással végzett szerelmével.

A féltékenységből és egyre brutálisabb módon elkövetett gyilkosságok szinte havonta visszatérően döbbentik meg a magyarországi közvéleményt. Pszichológusok, szociológusok, kriminológusok kutatják annak okát, vajon mitől vált napjainkban oly sokszor ennyire véressé egy párkapcsolat megszakítása. Korábban könnyekkel áztatott búcsúlevéllel, rosszabb esetben pofozkodásig fajuló veszekedéssel köszöntek el egymástól az egykori szerelmesek, bár kivétel mindig is akadt az elmúlt évszázadokban. Az elmúlt évtizedben azonban egyre többször gyilkosként menekül a helyszínről a férfi, hogy aztán vérrel borított lakást találjanak a rendőrségi helyszínelők.

Gyilkosokat őrzött, mielőtt gyilkolt

Ma egy öt évvel ezelőtt, 2007 augusztusában történt olyan szegedi esetet idézünk fel, amely akkoriban az egész országot megrázta. Már csak azért is, mert a gyilkos nem más volt, mint a Szegedi Fegyház és Börtön egyik körletfelügyelője, F. Roland, aki törzsőrmesteri rendfokozatban olyan rabok őrzésével volt megbízva, akik közül nem is egyet éppen emberölés miatt küldött rács mögé a bíróság.

Roland 2002-ben ismerkedett meg az akkor 18 éves K. Katalinnal. Két évvel később összeköltöztek, 2005-től élettársként töltötték hétköznapjaikat a lány édesanyjának szegedi lakásán. A szerelmet azonban 2007 elejére féltékenység rombolta szét. Roland arra gyanakodott, hogy élettársa egy, a szomszéd lépcsőházban lakó férfival jött össze, azonban ezt a lány és a szomszéd is tagadta. Mivel néhány héttel a gyilkosság előtt a lány közölte Rolanddal, hogy kapcsolatukat végleg le szeretné zárni, véget akar vetni a találkozásoknak és a telefonbeszélgetéseknek is, a gyanú tovább erősödött a férfiban.

Pofon, alkohol, vacsora

Az év júliusában Katalin arra kérte a férfit, költözzön el a lakásból. Roland ezt meg is tette, de a személyes dolgainak csak egy részét vitte magával. Majd amikor 2007. augusztus 5-én este Roland a fiút a lány lakásában találta, és ismét heves vitában bizonygatta Katalin és Tamás is, hogy semmilyen szerelmi szál nem fűzi őket egymáshoz, ahogy a férfi becsukta maga mögött az ajtót, veszekedés robbant ki Roland és Katalin között. A férfi arcon ütötte szerelmét, majd úgy döntött, végez magával. Késeket és alkoholt vett magához, de ezt a lány észrevette, és mind a késeket, mind az alkoholt elvette a férfitól. Ekkor Roland az éjszakát Katalin lakásán töltötte, majd másnap megegyeztek abban, hogy este együtt vacsoráznak.

Délután 4 óra körül érkezett vissza Roland a lány lakásába, előkészítette az ételt, megvacsoráztak, majd a lány átment a másik szobába zenét hallgatni. Roland ekkor a konyhában magához vett egy kést, és a lakás nagyszobájába ment. Nem sokkal később ide lépett be a lány is, aki a késő estére hivatkozva elküldte Rolandot.

Harmincnégyszer szúrt és vágott

A férfi ekkor nem tudta fékezni magát – a késsel a védekezni próbáló lányra támadt, és volt élettársának – ahogy az a szakértői véleményből később kiderült – 34 (!) „szúrt, metszett és hasított” sérülést okozott. Katalin ezt nem élhette túl.

Roland a lány holttestét az ágyon lévő paplan huzattal letakarta, majd megmosakodott, felöltözött, a lakást bezárta, és kocsijával elhajtott. Szökése alatt előbb Bács-Kiskun megye és Csongrád megye útjain autózott, végül Csongrádon egy szállóban fogták el a rendőrök. Tettének súlya alatt akkorra már úgy megroppant Roland, hogy öngyilkosságot akart elkövetni, próbálkozott akasztással, ereit is felvágta, de életben maradt.

A férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek és 2009-ben 13 év börtönre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélték. Egyébként abban az évben még három féltékeny gyilkos állt bíróság előtt az Alföldön, köztük az a kalocsai férfi, aki horogkeresztet hasított szerelme hátába. Az ő történetét egy más alkalommal közöljük a legsúlyosabb alföldi bűnöket felidéző sorozatunkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik