Belföld

Kezdődik a Tornyai János Múzeum visszaköltözése

A befejezéshez közelednek a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum felújítási munkálatai, és a héten megkezdődik a közgyűjtemény anyagának visszaköltöztetése.

A Tornyai János Múzeum 2009 nyarán költözött ki a Dr. Rapcsák András úti épületéből, mely a XXI. század látogatói és múzeumszakmai igényeinek megfelelő módon bővül és újul meg. A kivitelezési munkálatok néhány héten belül befejeződnek, csaknem készen áll az egykori foghíjtelken épült háromszintes, interaktív bemutatóhely – közölte Elek András, az intézmény sajtóreferense a Szeged24-el.

A közel 365 millió forintos fejlesztés nyomán – amelynek költségeiből 309 millió forintot uniós támogatás fedez – a közgyűjteménybe érkezőket új bejárati portál fogadja. Az emeleti részen időszaki kiállítások várják majd az érdeklődőket, míg a pinceszinten a dél-alföldi régióban egyedülálló látványraktárban lesznek megtekinthetőek a közönség elöl eddig elzárt műtárgyak.

Ezen épületszárny földszintjén, a Szegfű utca felé néz a Tornyai János Múzeum új szakkönyvtára, ahol már az érdeklődők is elérhetik az intézmény közel tízezer kötetes könyvállományát. Az anyag döntő hányadát a múzeum gyűjtőköreit – néprajz, régészet, helytörténet, képzőművészet – lefedő szakkönyvállomány adja, de jelentősek az állomány egyharmadát kitevő művészettörténeti és iparművészeti albumok is. A könyvtár legbecsesebb és egyik legrégebbi darabja a múzeum névadójának, Tornyai Jánosnak családi Bibliája. A nyilvános könyvtárban helyben kutathatóak lesznek a magyarországi múzeumok évkönyvei és egyéb kiadványai is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik