Belföld

Időben kezdődik az idei évad a felújított Nemzeti Színházban

A Szegedi Nemzeti Színház hűtés- és fűtéstechnikai felújításai a tervek szerint haladnak, így szeptembertől elkezdődhet a 130. évad.

Amit eddig is tudtunk

Sajtóbejárást tartottak csütörtökön a Szegedi Nemzeti Színházban, ugyanis a munkálatok nagy része már befejeződött. Mint már korábban beszámoltunk róla, a szegedi színház komoly hűtés- és fűtéstechnikai korszerűsítésen esett át az elmúlt hónapokban. Új nyílászárókat és tűzjelzőrendszert építettek be, valamint egy körülbelül 25 méteres kéményt a hatalmas kazánok és légtechnikai berendezések mellé. A beruházás legfőbb célja megvalósult: az épület mostantól nem a bíróságról kapja a hőt és a meleg vizet, hanem saját rendszert működtet.

A kis kubai kőlapok kálváriája

Sándor Viktor, az építkezés projektmenedzsere szerint a kubai márványkőlapok épségének megőrzése volt az egyik legnehezebb feladat. „Nem csak spórolás miatt szerettük volna egyben felszedni a kubai márványkőlapokat, hanem azért is, mert ezek a lapok manapság már nagyon nehezen beszerezhetők, s feltűnő lenne, ha kanadai kőlapokkal helyettesítenénk. De a felszedésükkor óhatatlanul is megsérültek a szélek. Ezt úgy oldottuk meg, hogy körbevágtuk őket, így viszont kisebb járólapokat kaptunk. A hiányzó területeket olyan helyekről vett kőlapokkal pótoltuk, ahonnan nem látszik, mint például a ruhatár mögötti terület” – mesélte Sándor Viktor.

Esernyőt hozzanak!

Mielőtt a korszerűsített színház megnyitná kapuit, biztonsági előírások miatt záporpróbát kell tartani. „A próba lényege, hogy a tűzoltóság megvizsgálja a színház tűzvédelmi állapotát. Ez pont olyan, mint az autók műszaki vizsgáztatása, csak ezt kétévente kell elvégezni. Ilyenkor a plafonon lévő vízrózsákon keresztül 13 köbméternyi vizet zúdítunk a színpadra, majd két napos áramszünetet tartunk, hogy teljesen kiszárítsuk az épületet” – magyarázta az eljárást Sándor Viktor.

Minden a legnagyobb rendben!

A felújítás alatt 220-230 radiátort sikerült kicserélni az épületben, s újra működőképes az 1986-ban beépített padlófűtés. A projektvezető azt is elmondta, hogy semmi kirívó eset nem történt az építkezés során, csak kisebb változtatásokra volt szükség. „A projekt megvalósítása alatt több törvénymódosítás is született mind az építkezés, mind pedig a közbeszerzés területén is, így a terveken való apróbb változtatásokat ezek okozták, de nagyobb fennakadásra nem volt példa” – tette hozzá.

Mivel az építkezés a megfelelő ütemben halad, költségvetési módosítások nélkül, így augusztus 31-én átadhatják az épületet a színi társulatnak és a közönségnek. Ezért nem fog később kezdődni az idei színházi évad sem, s a májusi terveknek megfelelően tarthatja meg a Szegedi Nemzeti Színház a 130. évadát.

Minimális bérletváltozások

Gyüdi Sándor főigazgató elmondta, hogy akik eddig bérlettel rendelkeztek, azok szeptember 9-ig hosszabbíthatják meg azokat erre az évadra, de természetesen az első premierig lehet új bérleteket is vásárolni. A tematikus és időpontos bérleteken nem változtattak, továbbra is vannak zenés, opera, általános iskolás és középiskolás diákbérletek, valamint premier, hétvégi és hétköznap esti bérletek. Nyugdíjas továbbra sem vásárolható, viszont a szombat délutánonkénti előadás direkt az idősebb korosztály számára lett kitalálva. Ami viszont változott, hogy átalakultak a Juhász Gyula-, Páger Antal- és Vaszy Viktor-bérletek, az előző kettő helyett Domján Edit, utóbbi helyett pedig Gregor József néven lehet majd őket kiváltani. „A változtatások oka az, hogy a korábbi csomagok nem voltak túl hatékonyak, csökkent az irántuk való kereslet” – indokolta a döntést Gyüdi Sándor főigazgató.

Áremelkedés, de csak módjával

„Kénytelenek voltunk minimálisan emelni árainkat a 2 százalékos áfakulcs miatt, de ez nem minden jegyre vonatkozik – mesélte a színház főigazgatója. – A gyerek-, diák- és operabérletek, valamint a legolcsóbb jegyek árai nem változtak, csak néhány bérleti csomag árán kellett módosítanunk, amit több magasabb helyárú előadással kompenzáltunk.”

Még több kedvezmény!

A színház igazgatósága továbbra is ösztönözni szeretné az embereket a színházlátogatásra, s erre a legegyszerűbb eszköz a kedvezményes jegyek árusítása. Ugyanis, ha valaki jegyek helyett bérletet vált az idei évadra, 10 százalékkal kell kevesebbet fizetnie, valamint a nyugdíjas- és a diákkedvezményt is figyelembe veszik, így az utóbbi két kategóriában akár 30 százalékos kedvezménnyel is lehet egy-egy bérletre szert tenni. Eddig, ha valaki páholyból szerette volna megnézi az előadást, rá volt kényszerítve arra, hogy az egész páholyt kibérelje. „Erre azért volt szükség, mert a hátsó székeket nagyon nehéz volt értékesíteni” – magyarázta a döntés okát Gyüdi Sándor. Persze ez a rendelkezés a nézők elégedetlenségét is rendre kiváltotta. „Mivel a néző elégedettsége a fő célunk, ezért ezen is változtatnunk kellett. Idén úgy döntöttünk, hogy nem tesszük kötelezővé a páholyban lévő összes hely kiváltását, de aki mégis kiváltaná, az plusz 5 százalékos árengedményben részesül. Így például egy baráti társaság még olcsóbban nézheti meg az előadásokat.”

Kezdődhet az előadás!

A színház igazgatósága 2012. szeptember 7-re tervezi az idei évad megnyitását egy ünnepi gála keretein belül, amire az első 300 bérletvásárló ingyenjegyet kap. A Nyitány Gála célja, hogy az évadban szereplő új és régi színészek bemutatkozhassanak a nézőknek, s egy kis ízelítőt adhassanak az új évadból. A továbbra is ingyenes műsorfüzetek már megtalálhatók a jegyirodákban.

Balettra fel!

Idén ünnepli 25. születésnapját a Szegedi Kortárs Balett, ezért Juronics Tamás egy különleges előadással készül. „Szeptember 29-én ünnepeljük a Szegedi Kortárs Balett 25. jubileumát egy rendhagyó előadás keretein belül. Az előadás érdekessége, hogy élő zenére fognak a táncosok balettozni, amit a Szegedi Szimfonikusok biztosítanak, a Vaszy Viktor Kórussal együtt. Mivel ez egy visszaemlékezés is egyben, ezért meghívtuk vendégszerepelni 2001-től számítva az összes volt Kortárs Balett-tagot, ettől egy kicsit játékosabb is lesz majd az előadás” – tette hozzá Juronics Tamás művészeti igazgató.

A nézőnek így már semmi más dolga nem maradt, mint hogy kiváltsa a 130. évadra szóló bérletét, és hátradőlve élvezhesse a szegedi színház előadásait egy jobb és modernebb épület falai között, ahol télen kellemesen meleg, nyáron pedig kellemesen hűvös lesz.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik