Belföld

Elbocsájtások és átszervezés a rendőrségnél

TEK (tek, )
TEK (tek, )

Gazdaságvédelemmel foglalkozó, és a szervezett bűnözés ellen küzdő rendőrök munkahelyét szüntette meg a Belügyminisztérium. Több mint négyszázan kerülhetnek utcára. A hatékonyság javulását várják az átszervezéstől.

Több mint 400 embert érintő átszervezést jelentettek be csütörtökön a rendőri szerveknél – értesült az MTI Hírcentrum. Az M1 csütörtök esti Híradójában elhangzott: a Belügyminisztérium megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni egységeit, illetve az NNI gazdaságvédelmi főosztályát.

A megszüntetett osztályokon dolgozó rendőröknek kerületi, illetve Pest megyei kapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztásokat. A felszámolt osztályok feladatait a rendőrség más szervezeti egységei veszik át. A Híradó szerint a rendőröket felkészületlenül érte az osztály megszüntetése. Az épületben pszichológusok és orvosok álltak készenlétben, hogy segítsenek, ha valaki nem tudja feldolgozni a hírt. 

Az NNI gazdaságvédelmi főosztályán, illetve a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán dolgozó rendőröknek öt napjuk van arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e a felkínált új beosztást. Ha nem fogadják el, megszüntethetik a szolgálati viszonyukat. A csütörtöki átszervezés 418 rendőrt érint.

A BM tájékoztatása szerint a szervezett bűnözés elleni szolgálat tagjai a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, a Bűnügyi Ellátó Igazgatóságnál és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központban kapnak feladatot, 96 gazdaságvédelmi nyomozónak kerületi rendőrkapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztást.

A BM korábban azt közölte: a rendőrséget azért kell átszervezni, hogy megszüntessék a párhuzamosságokat – hangzott el a Híradóban. A tudósításban hozzáfűzték: a közleményekben arról nincs szó, hogy ennek van-e köze a júniusban őrizetbe vett vállalkozó és a velük kapcsolatban álló rendőrtisztek ügyével.

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadság július 7-i számában beszélt arról, hogy lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. A miniszter akkor úgy vélte, nem maradhat meg a jelenlegi keretek között az NNI sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, “de ez nem párosult a hatékonyság javulásával”.

Július közepén bocsátották közigazgatási egyeztetésre azt a javaslatot, amelynek értelmében a BM összevonná az NNI-t és a Készenléti Rendőrséget. A BM akkori közleményében azt írta: az NNI továbbra is a nemzetközi és az országos jelentőségű, illetve a több megyére kiterjedő bűncselekmények nyomozását fogja végezni a Készenléti Rendőrségen belül, részben megváltozott feladatkörrel, áttekinthetőbb szervezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik