Belföld

Nyolcvanmilliós segítség a felsőoktatásban tanulni vágyóknak

A kormány mostani pályázata azokat segítené, akik anyagi okok miatt kimaradnának a felsőoktatásból.

” A keretszámok csökkentése miatt nem jutottam be az államilag finanszírozott képzésre, a családom pedig nem tudja fizetni az önköltséges képzést, hiába a pótfelvételi” – hallottuk egy fiútól a ponthatárok meghúzásakor rendezett szegedi partyn. Talán rajta is segíthet a most augusztusban megjelenő, összesen nyolcvanmilliós keretösszegű állami pályázat.

Az „Út a felsőoktatásba” elnevezésű program bevezetésének célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók felsőoktatási esélyegyenlőségének javítása, a felsőfokú végzettség megszerzésének elősegítése ösztöndíj- és önköltség-támogatás biztosításával – tájékoztatta a Szeged24-et az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.

Az államtitkárságon közölték: a programra szeptembertől lehet pályázni azoknak, akik idén a Magyarország területén működő felsőoktatási intézményekbe alap-, mester- vagy osztatlan képzésre felvételt nyertek és magyar állampolgárok. Az államtitkárságon a részletekről szólva arról is beszámoltak, hogy többféle segítségre is jelentkezhetnek a hallgatók.

Az Ösztöndíj-támogatásra az a diák nyújthat be pályázatot, aki nappali tagozatra magyar állami ösztöndíjas, magyar állami részösztöndíjas vagy önköltséges képzésbe nyert felvételt és hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak minősült az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban. Az utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülők is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Az ösztöndíj-támogatás mértéke havonta 20 000 forint.

Az Önköltség-támogatásra azok jelentkezhetnek, akik nappali, esti vagy levelező tagozatra az önköltséges, illetve magyar állami részösztöndíjas felsőoktatási képzésbe nyertek felvételt és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatónak minősültek az idei felvételi eljárásban. Ezt a formát is igénybe vehetik az utógondozásban vagy utógondozói ellátásban részesülők. A hallgató a képzési önköltség maximum 90%-át is megkaphatja, a támogatás felső határa 300 000 forint.

A pótfelvételizők közül viszont csak az pályázhat, aki az idei felvételi eljárásban is beadta jelentkezését felsőoktatási intézménybe és az eljárás során igazolta hátrányos helyzetét vagy halmozottan hátrányos helyzetét.

Egy hallgató egyszerre csak az egyik komponensre pályázhat, és nem pályázhatnak azok, akik például Roma szakkollégium tagjaiként kapnak támogatást.

Emellett az államtitárság szerint a felsőfokú képzés teljes költségét fedező Diákhitel II program is a korábbinál nagyobb segítséget nyújt azoknak, akik nem kerültek be az államilag finanszírozott helyekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik