Belföld

Így díjazza Pintér Sándor a helytállást

pintér-sándor(i) (pintér sándor, belügyminiszter)
pintér-sándor(i) (pintér sándor, belügyminiszter)

2012-től jutalmazzák többek közt az árvíz és belvíz elleni védekezés hőseit, valamint azokat a kormány- és köztisztviselőket, akik a nemzetbiztonság szolgálatában alkottak maradandót.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Magyar Közlöny 2012. augusztus 2-án megjelent száma szól a 37/2012 (VIII.2) BM rendeletről is, ami részletesen taglalja a belügyminiszter által adományozható régi és új elismerésfajtákat. A rendelet értelmében idén augusztustól, 26 különféle miniszteri díjat, érdemjelet, érmet és emlékérmet osztanak szét azok között, akik kiemelkedő, példamutató és olykor emberfeletti teljesítményükkel rászolgáltak erre.

Ezek közül néhányat, csakúgy mint az év rendőrének és az év tűzoltójának járó miniszteri elismerést, évek óta odaítélik. A belügyminiszter ezek mellett idén hat új díjat is alapított: a rendelet értelmében augusztustól egy új miniszteri díj, valamint két érdemjel és három emlékérem kerül kiosztásra, melyek közül külön pénzjutalommal csak az Év Vízügyi Dolgozója Miniszteri Díj jár.

 

A hat új elismerés:

  • Az Év Vízügyi Dolgozója Miniszteri Díj

  • Szent Adorján Érdemjel

  • Nemzetbiztonság Szolgálatáért Érdemjel

  • Árvíz és Belvíz Elleni Védekezésért Emlékérem

  • Békefenntartásért Emlékérem

  • Kvassay Jenő Emlékérem

A pénzjutalommal, adományozási oklevéllel és emlékplakettel járó Az Év Vízügyi Dolgozója Miniszteri Díjat legközelebb a Víz Világnapján, március 22-én adják át annak a két embernek, akik a vízügyi igazgatási szervezetek állományában, huzamosabb ideig végezték kiválóan a munkájukat. A rendelet értelmében a díjjal, a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mindenkori illetményalap tízszeresének megfelelő összeget adományozhatnak.

Ezen felül érdemjelet kapnak a belügyminisztertől azok a büntetés-végrehajtási, illetve nemzetbiztonsági szolgálatban dolgozó kormány-, és köztisztviselők, valamint közalkalmazottak, akik munkájukat hosszú ideig kiválóan, a közösség számára példaértékűen végezték. Őket, vagyis az elismerésre jogosult 10-10 főt, Szent Adorján, illetve Nemzetbiztonság Szolgálatáért Érdemjellel tüntetik majd ki.

2012-től az árvízi és belvízi védekezés hősei is miniszteri elismerést kapnak: függően a kiemelkedő teljesítménytől egy arany, öt ezüst illetve húsz bronzfokozatú emlékérmet adnak majd át díszdobozban, melyhez jár majd egy adományozó okirat, valamint az érem előlapját szimbolizáló kitűző is. A 42,5 milliméter átmérőjű, 3 milliméter vastag érmén a következő felirat lesz olvasható: Áldás és átok a víz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik