Belföld

Az Államalapítás Ünnepe Ópusztaszeren és Szegeden

A középkori haditornától kezdve a Csillag születik győztesének fellépéséig látványos eseményeken ünnepelhetünk.

Koncertekkel, megyei ízek vásárával, középkori haditornával és számos más látványos programmal várja egész nap az érdeklődőket augusztus 20-án az Ópusztaszeri Emlékpark, ahol a hivatalos ünnepi beszéd B. Nagy László kormánymegbízott mondja, Magyar Anna a megyei közgyűlés elnöke pedig átadja a Csongrád Megyei Önkormányzat idei elismeréseit.

Az emlékparkban a hagyományoknak megfelelően lesz kenyérszentelés, és útjára indul a IV. Béla elnevezésű, több mint ezer kilométeres emléktúra 15 fős lovascsapata, akik Ópusztaszerről Splitbe viszik a jövő évi Nyeregszemlére szóló meghívót az ottani lovasoknak. A Rotundában kiállítás nyílik Matl Péter kárpátaljai szobrász alkotásaiból, és előzetes regisztráció alapján ingyen lehet megnézni a Feszty-körképet.

Idén először „gasztroutcát” is nyitnak az emlékparkban, ahol hagyományos, Csongrád megyei termékeket kóstolhatnak a látogatók. A már jól ismert nomád lovas íjász és csikós bemutató mellett a középkori hadviselés szokásaiba is beavatja az érdeklődőket az Oroszlánszív Lovagrend. A gyerekeket pedig ötletes népi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják. A parki Skanzenben délután kettőtől a kilenc őshonos magyar kutyafajta látványos bemutatóját is megcsodálhatjuk. Az emlékmű előtti színpadon pedig a Kormorán együttes, a Mentés Másként Trió, és a Cuháré Táncműhely lép fel délután fél kettőtől.

Szeged is gazdag programmal várja az ünneplőket. Délelőtt tíz órától a Városháza előtti Szent István szobor előtt lesz a hivatalos ceremónia, melyen Dr. Botka László polgármester mond ünnepi beszédet.

Délután fél háromtól a Huszár Mátyás rakparton koncerteken és a Hóra Színház táncműsorán szórakozhatnak az érdeklődők. A fellépők közt lesz többek közt este hattól a népszerű United, este háromnegyed nyolctól pedig Mészáros János Eleké, a Csillag születik televíziós műsor győzteséé a színpad. Este kilenctől a hagyományos tüzijátékban gyönyörködhetünk, végül utcabálon rophatjuk késő éjjelig.          

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik