Belföld

Szombaton kánikulára, néhol zivatarra is számítani lehet

Szombaton is folytatódik a rendkívüli hőség, országszerte 29-34 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de helyenként előfordulhatnak olyan zivatarok, amelyeket viharos erősségű szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra tizenkét megyére – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés-Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Fejér, Somogy, Zala és Pest -, valamint a főváros területére másodfokú figyelmeztetést adott ki, mert ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 25 Celsius-fok felett alakul.

Az UV-B sugárzás maximuma is várhatóan eléri a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy már 15-20 perc alatt le lehet égni.
Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyére a várható felhőszakadások miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az intenzív záporok, zivatarok során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Balaton és a Velencei-tó térségében a délelőtt folyamán csökken a felhőzet, és a nap nagyobb részében többórás napsütés valószínű. A déli óráktól megnövekvő gomolyfelhőzetből helyenként újból kialakulhat zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 32 fok körül alakul, késő este 25, 26 fok valószínű. A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 26 fokos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott szombati tájékoztatásában azt írta: a déli óráktól főként az ország keleti, majd késő délutántól a Dunántúl déli részén néhol zivatar várható. A zivatarokat viharos, az óránkénti 60 kilométeres erősséget is meghaladó szél, esetleg jégeső és felhőszakadás kísérheti. Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet 24 és 26 Celsius-fok között, az Alföld déli, délkeleti részén 26 fok felett várható.

Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt pénteken 0 órától jövő kedd éjfélig hőségriasztást rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik