Belföld

A magyarok 97 százaléka borúlátó

szomorúság (szomorúság, szobor)
szomorúság (szomorúság, szobor)

A magyarok 3 százaléka tartja jónak a gazdaság helyzetét. „L" alakú válság jöhet.

Az Ipsos szerint idén nyáron a magyarok 3 százaléka tartotta jónak a gazdaság helyzetét. A nemzetközi piackutató legújabb, 24 országra kiterjedő felmérése szerint a nemzetközi átlag 37 százalék volt. Árulkodó adat, hogy a legtöbben (13%) 2010 októberében tartották jónak a magyar gazdaság állapotát. Akkor a nemzetközi átlag 42 százalék volt. „A bő másfél évvel ezelőtti remények azonban nem váltak valóra, a pozitív változásokban bizakodók aránya szinte azonos maradt” – írta globális kitekintőjében az Ipsos.


Fotó: Berecz Valter

L alakú válság jöhet

Az emberek nem érzik a válság végét. A kormányok élénkítő, megszorító intézkedései dacára a nemzetgazdaságok nehéz helyzetben vannak. A közgazdasági elméletek a kilábalást az ABC valamely betűjével írják le: lehet V vagy U, esetleg W. Ma már nagyon valószínű, hogy az értelmezések közé az L betű is bekerül, hiszen régóta tart az a vízszintes szakasz, amely arra utal, hogy néha „vannak jelei a pozitív változásnak valamely gazdasági vagy földrajzi egységben, de ez soha nem bizonyul tartósnak”.

Az emberek világszerte borúlátóak, de az európaiak helyzetértékelése a leginkább negatív, a magyarok pedig továbbra is kritikusak. 2012-ben, az első negyedévben 2-3 százaléknyian formáltak kedvező véleményt, az utóbbi hónapokban volt 4 százalék is, de ezek az eredmények – a spanyolokkal és az olaszokkal együtt – általában a lista végére sorolnak bennünket.

Magyarország egyébként 2009 áprilisa óta vesz részt a kutatásban, amely 20 ezer fő megkérdezésével készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik