Belföld

84 évesen is imádja a tekét

Ernő bácsi azon kevesek közé tartozik, aki a 60 éve feledésbe merült asztali tekét űzi. A hagyományos népi játékban már Orbán Viktor is ellenfele volt a győri nyugdíjasnak.

Stemmer Ernő bácsi egy átlagos 84 éves nyugdíjas, kicsit sem átlagos hobbival. Szenvedélye ugyanis a Magyarországon 60 éve elfeledett népi játék, az asztali teke, melynek technikáját bárki játszi könnyedséggel elsajátíthatja. Alapja egy speciális tábla – ezt egy jó asztalos már pár ezer forintból elkészíti – néhány bábu és egy bűvös pörgettyű, amellyel le kell dönteni a felületre felállított bábukat. Minden játékos háromszor próbálkozhat, a cél lényegében a kuglival azonos, vagyis minél több figurát ledönteni.

Ernő bácsi – aki valaha még Puskás Öcsi ellen is futballozott – töretlenül küzd a méltatlanul elfeledett népi játékok népszerűsítéséért, hiszen a számítógépes, lövöldözős programok mellett már senki nem állítja fel az ősi társasjátékokat. Ki emlékszik már a métára, a pilinckére, a kokas- vagy éppen a bakugrásra? Nos, Ernő bácsi biztosan! A játékok jó értelemben vett megszállottja, néhány évvel ezelőtt a Barátság park megnyitóján még Borkai Zsolttal és Orbán Viktorral is szembeszállt, és elmondása szerint a politikusok nagyon élvezték a 6-100 éves korig játszható tekét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik