Belföld

Elkezdik vizsgálni a kommunista nyugdíjakat

nyugdíjfolyósító igazgatóság (nyugdíjfolyósító igazgatóság)
nyugdíjfolyósító igazgatóság (nyugdíjfolyósító igazgatóság)

Augusztus elsejétől vizsgálja felül a állampárti nyugdíj-privilégiumokat a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A vizsgálatra két hónap áll rendelkezésre - írja a Magyar Hírlap.

Hatályba lép a nyugdíjtörvény módosításának azon rendelkezése, amely a kommunista diktatúra alatt szerzett nyugdíj-privilégiumok felülvizsgálatát és eltörlését célozza. A törvény értelmében a nyugdíjpótlékra való jogosultságot október 3-ig kell felülvizsgálni, a munkát ötfős szakértői bizottság segíti.

A KIM tájékoztatása szerint a kilencvenes évek elején már volt egy hasonló felülvizsgálat, így most kevesebb az érintett, csak az akkori hibákat, hiányosságokat kell kiküszöbölni. A szakértői bizottság felállítására várhatóan augusztus végén, szeptemberben kerül majd sor.

A bizottság a törvény szerint adatokat kérhet majd különböző levéltáraktól, tagjai pedig csak olyanok lehetnek, akik „C” típusú átvilágításon estek át. A testület szakértői véleményét legalább négy tagjának egybehangzó szavazatával hozza meg.
A parlament július elején fogadta el a fideszes és jobbikos képviselők által benyújtott módosító indítványt, amely szerint meg kell vonni a nyugdíj-kiegészítés helyébe lépő pótlékot azoktól, akiknek 1990 előtti tevékenysége összeegyeztethetetlen a demokratikus értékrenddel.

A változás azokat érinti, akik 1945 és 1949 között részt vettek a demokratikus államberendezkedés felszámolásában, illetve az 1956-os forradalom leverésében és a megtorlásokban. Megvonják a pótlékot azoktól is, akik 1948 és 1990 májusa között titkosszolgálati tevékenységet folytattak, az említett időszakban állami vezetői tisztséget töltöttek be, valamint hasonló posztokat töltöttek be az állampártban vagy a Kommunista Ifjúsági Szövetségben (KISZ).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik