Belföld

“Nem ítélkezünk a bűnökön”

Érzelmek tánca a fő bűnökről - Tanya Kabarova és Yael Karavan bemutatója a szegedi színházi találkozón.

Az orosz Tanya Kabarova és az izraeli Yael Karavan több mint tíz éve dolgoznak együtt. Régen mindketten tagjai voltak a legendás Derevo társulatnak, melyet még a kilencvenes években ismerhetett meg a magyar közönség épp a szegedi Thealter nemzetközi színházi fesztiválon.

Tanya Kabarova előbb hegedülni tanult, majd a nyolcvanas évek végén fordult érdeklődése a színház felé. Jelenleg Olaszországban él és alkot. Yael Karavan Izraelben született, Franciaországban és Angliában nőtt fel. Már 13 évesen elkezdődött színészi karrierje izraeli színházakban, filmekben és a médiában. A kilencvenes években Európában, Oroszországban, Brazíliában és Japánban tanult kortárs mozgásművészetet, előadásait leginkább vizuális költészetként jellemzik.

A két előadóművész a mostani szegedi THEALTER FESZT-en, ma este kilenckor, a Régi Zsinagógában színpadra állított Alvajárók és a hét főbűn című darabja darabja eredetileg 2007-ben, egy párizsi egy kiállítás-megnyitóra készült. Az idén azonban a szegedi fesztivál kedvéréért is csináltak belőle egy új előadást.

A táncszínházi, fizikai színházi és vizuális elemeket egyaránt használó darabot a katolikus egyház tanítása szerinti emberi hét fő bűn ihlette: azaz a kevélység, a fösvénység, a bujaság, az irigység, a torkosság, a harag és a jóra való restség. A Szeged24 az előadás előtt beszélgetett Tanya Kabarova-val és Yael Karavannal.

Miért pont a hét fő bűn témájához nyúltak?
Tanya Kabarova: Mert ezek ma is aktuálisak, körülvesznek bennünket, így érdemes elgondolkodni rajtuk.

Milyen érzelmekre fókuszál az új előadás?
Tanya Kabarova: Leginkább a szerintem manapság ritka emberiességre és az emberek együttélésére koncentrálunk. Arra, hogy mit jelent ma emberségesnek lenni, miből áll össze az ember, és milyen élmények irányítják a döntéseinket.

Hogyan lehet emberségesnek lenni manapság?
Yael Karavan: Már nagyon fiatal kortól figyelni kellene például az oktatáson keresztül az emberi szolidaritás, együvé tartozás érzésére, melyek mostanában szerintem megtörtek. Hosszasan lehetne ezt sorolni, de inkább előadjuk egy órában az érzelmek és a tánc egyetemes nyelvén.

A darab csak ábrázolja a bűnökkel kapcsolatos érzelmeket vagy véleményt is mond?
Tanya Kabarova: Mi csak tolmácsoljuk az ezekkel kapcsolatos, felmerülő emberi érzelmeket, nem ítélkezünk a bűnökről.
Yael Karavan: Szerintem ebben a kérdésben nincs egyik vagy másik oldal, fehér vagy fekete, ettől bonyolultabb a dolog, és mi ezt próbáljuk bemutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik