Belföld

Az államfőhöz fordultak a nyugdíjazott bírák

alkotmanybirosag(210x140)(3).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(3).jpg (alkotmánybíróság)

Áder Jánostól kérik felmentésük visszavonását. A Köztársasági Elnöki Hivatal már tegnap nyilvánvalóvá tette: semmit sem léphet az ügyben.

A levelet 112 bíró írta alá, és pénteken adták át a Sándor-palotában – közölte az egyik érintett bíró, Sándor Zsuzsa, aki évekkel ezelőtt a Fővárosi Bíróság szóvivője is volt.

Sándor elmondta: a bíró szolgálati jogviszonya a köztársasági elnök felmentésről szóló határozatával szűnik meg, ugyanakkor ezek a határozatok ezekben az esetekben egy olyan törvény alapján születtek meg, amelyet az Alkotmánybíróság (AB) a közelmúltban megsemmisített. Mindezek alapján kérik Ádert a határozatok visszavonására.

Ugyanakkor az AB határozata kimondta azt is, hogy az alkotmányellenessé nyilvánított törvény alapján felmentett bírák szolgálati jogviszonya automatikusan nem áll helyre. A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön közleményben tudatta, hogy az államfőnek nincs lehetősége a felmentő határozatok megváltoztatására.

Még az AB-döntés kihirdetésének napján Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad az új rendszer, és a kormány javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke korábban elmondta: mindazok, akik sérelmezik a nyugdíjazásukat, a munkaügyi bíróságokon kereshetik igazukat.

A magyar bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését nemzetközi fórumok is vizsgálják. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, majd az Európai Bírósághoz fordult, ahol még az ősszel megszülethet a döntés.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is vannak már beadványok, több mint százan fordultak ehhez a fórumhoz. Mindkét nemzetközi bíróság előtt az egyik központi kérdés lesz, hogy diszkriminatív-e a magyar állam döntése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik