Belföld

Távozik az LMP frakcióvezetője?

jávor benedek (jávor benedek, )
jávor benedek (jávor benedek, )

Nem kizárt, hogy Jávor Benedek csak augusztus végéig irányítja az ellenzéki képviselőcsoportot. A politikus kijelentette: nem kérnek elnézést Gyurcsánytól.

Az LMP tiszteletben tartja a vádhatóság döntését, amely kimondta, hogy nem bizonyítható Gyurcsány Ferenc jogi felelőssége a Sukoró-ügyben. Politikai értelemben azonban egyértelműen felelős a történtekért, hiszen az akkori intézményrendszert óhatatlanul ő irányította, így nincs miért elnézést kérni a korábbi kormányfőtől – nyilatkozta a Népszabadságnak Jávor Benedek frakcióvezető.

Ezért közgépeznek

A politikus képmutatónak nevezte Orbán Viktort, amiért a miniszterelnök feljelentésre sarkallja az LMP-t minden olyan ügyben, amelyben törvénysértést kiáltanak. Először is azért, mert a Fidesz – még ellenzékben – éveken keresztül azzal piszkálta a szocialistákat, hogy bár lehet, a törvény betűje szerint minden rendben volt az előző időszak ügyeiben, de mégiscsak a jó erkölcsbe ütköznek. A napnál világosabb, hogy a jó erkölcsöt sértik azok az ügyletek, amikor például minden más pályázót mondvacsinált okokból kizárnak egy közbeszerzésből, hogy végül csak a Közgép maradjon – jegyezte meg Jávor.

A frakcióvezető hozzáfűzte: azért szervezték az elmúlt időszak akcióit a Parlament előtt majd a Közgép udvarán, hogy eljuttassák üzeneteiket az emberekhez, hogy lássák, mi történik ebben az országban. Ugyanakkor a 2014-es választásokig aligha lesz még egy hasonló kezdeményezés. A látványos eszközöket persze továbbra is használja majd az LMP, mert van még pár dolog a tarsolyukban, de ezeket már nem részletezte.

Vannak új szoci karakterek is

A szövetségi politikáról szólva elmondta: a legmélyebb érdek- és nézetazonosság az LMP és a Szolidaritás, a Milla és a 4K! között van, első körben ezeknek az erőknek kellene egy működőképes szövetséget létrehozni 2014 utánra. Ugyan megjelentek új szereplők az MSZP-ben, akik sokkal inkább értik, hogy az LMP miről szól, mik a célkitűzései, akiknek a 2010 előtti időszakhoz nincsenek kötődései, nincs közük az akkori korrupcióhoz. Az azonban még kérdéses, hogy ezek a változások milyen mélységűek lesznek.

Jávor Benedek saját politikai szerepvállalásáról szólva elmondta: augusztus végéig eldönti, vállalja-e a folytatásban is a parlamenti frakció vezetését. Csak akkor marad, ha százszázalékosan oda tudja tenni magát, továbbá, ha párttársaitól is megkapja a bizalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik