Belföld

Határok feszegetése

Önmagunk és a hatalom - a szentesi, drámais fiatalok a határokról a szegedi színházi fesztiválon.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjai tanáraik segítségével a szegedi THEALTER nemzetközi színházi találkozóra már hét év óta mindig friss utcai előadással állnak elő, amellyel a fesztivál ideje alatt délutánonként öt órától, a sétálóutcán, naponta találkozhatnak a járókelők. Most is az övék az utca és a Határvadász című produkciójuké.

A határvadászok egyébként régen mobil fegyveres egységekek voltak, melyek illegális határátlépőkre és csempészekre vadásztak. De most mit jelent a határ fogalma a fiataloknak? A Szeged24 erről beszélgetett az előadás rendező-tanárával, Szumik Zoltánnal és az egyik diák-színésszel, Mészáros Kittivel.

Szumik Zoltán

Már a tavalyi előadásuk is a határmentiség kérdését boncolgatta. Ez a mostani produkció konkrét folytatása annak?
Talán folytatás, de ezt a témát most kivételesen a fesztivál szervezői jelölték ki nekünk.

És milyen szempontok alapján dolgozták fel a határ témát?
Földrajzi értelemben, az emberi kapcsolatokat tekintve és az egyén saját határai feszegetésének szempontjából. A diákoktól nagyon sokszínű válaszok érkeztek arra a kérdésre, hogy mi történik, ha egy ember kiszakad a közösségéből és hogyan tud utána élni. Sokféleképpen gondolkodnak erről.

Mészáros Kitti

Nekünk negyveneseknek többnyire a határról az jut először eszünbe, amire a darab címe is utal: a vasfüggöny, a félelem a vámnál, a szabadság hiánya. El is hangzik az előadásotokban a mi generációnknak két ezzel kapcsolatos emblematikus dala Hobótól. De nektek húsz éveseknek mit jelent a határ?
Sokat beszélgettünk erről, és nagyon sok síkra volt helyezhető a határ fogalma, amely az én korosztályomban is erősen megjelenik, mint a határok feszegetésének problémája. Sok fiatal úgy érzi, ha átlépi a saját határait, azzal érkezik az életbe, és persze azt is jelenti, hogyan befolyásol bennünket a hatalom, a politika, a szüleink: minden, ami felettünk áll.

És mi van a szó szerinti határral? Sok fiataltól hallom azt, hogy külföldön képzeli el a jövőjét.
Sokan gondolják így, de ami engem illet, én itt otthon érzem magam, és ha külföldre megyek, mindig honvágyam van. Én foggal-körömmel szeretném itt megtalálni a szerencsémet, nem akarok huzamosabb ideig más országban élni.

Mennyire veszitek komolyan a szegedi fesztivált?
Ez egy különös élmény Szentesről nézve, mert van egy sajátos hangulata. Én nagyon szeretem. Szegedet is és fordítva: a Thealter miatt is szeretem Szegedet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik