Belföld

Kormánymentes munkabékét kötöttek

szakszervezet (szakszervezet, )
szakszervezet (szakszervezet, )

A munkabéke megőrzése és a rendezett munkaügyi kapcsolatok előmozdítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) és a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségével (VOSZ) hétfőn Budapesten.

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: a szakszervezet a demokratikus jogok kiteljesedése érdekében kiemelt fontosságot tulajdonít az egyesülési szabadság érvényesülésének. Ezért is örvendetes a VOSZ álláspontja, amely szerint a vállalkozói szervezet érdekelt az erős szakszervezet működésében – tette hozzá.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára arról beszélt, hogy a munkaadók, a vállalkozók, a tőke a rendezett munkaügyi kapcsolatokban érdekelt, és ezt úgy lehet elérni, hogy folyamatos tárgyalások folynak az ellenérdekű féllel. Véleménye szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok lényegéhez tartozik, hogy kollektív megállapodások foglalják keretbe a munkaadók és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit.

Gaskó István és Dávid Ferenc egyaránt kritikával illette a kormányt, amely álláspontjuk szerint nem ad kellő súlyt az érdekegyeztetésnek. A VOSZ főtitkára kifejtette, a versenyszféra konzultatív fóruma létrehozásával a kormány beismerte az Országos Érdekegyeztető Tanács feloszlatásának kudarcát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik