Belföld

Épülő körforgalom okoz dugókat Nyúlnál a 82-esen

nyúl-körforgalom (körforgalom-építés)
nyúl-körforgalom (körforgalom-építés)

A 82-es főúton, Nyúl községnél építési munkálatok miatt csak egy sávon lehet közlekedni, így mindennapos a torlódás. A nyári időszakban ugyanis a balatoni turistaforgalom nagy része is itt halad el.

A körforgalom kiépítésével a település lakóinak régi problémája oldódhat meg – közölte a Magyar Közút Zrt kommunikációs vezetője, Horváth József. A biztonságos közlekedést szolgáló projektet 170 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam. A támogatást a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében pályázat útján nyerte el az önkormányzata, ezt az
összeget egészítette ki mintegy 50 millió forinttal a község polgármesteri hivatala.

A projekt a községen átvezető Győr-Veszrpém közötti 82-es főút fejlesztése is egyben. A nyúliak már régóta vártak arra, hogy a nagy forgalom biztonságosabbá váljon. A főút ugyanis az elmúlt években kinőtte a rajta áthaladó forgalmat. Felújítása vagy kapacitásának növelése teljes hosszában is indokolt lenne.

„Jelenleg az új csomópont építése zajlik a nyúli temető mellett. A munkavégzés idején ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani a következő hónapokban. Az új körforgalommal közlekedésbiztonsági szempontból is csillapítani lehet a 82-es főút Nyúlon átvezető forgalmát, és a község határán lévő temető is könnyebben megközelíthetővé válik, de a település további közlekedés fejlesztésében is szerepe van az új csomópontnak” – tudta meg a Győr24.

„A térségben a 82-es főúton naponta több mint 10 ezer autó hajt keresztül, így az új csomópont kialakítása közvetlenül is befolyásolja a közlekedés biztonságát. A Balatonhoz vezető főúton nagy forgalom halad át a településen nyáridőben, de az elmúlt időszakban a térség logisztikai forgalma is növekedett, így naponta átlagosan 14.000-15.000 gépkocsi is közlekedik.”

Az új körforgalom lassításra készteti majd a 4.200 lakosú községen áthaladó gépjárműveket és a gyalogos, kerékpáros forgalom is biztonságosabbá válik” – tette hozzá az illetékes. Az épülő csomópontnál – mint erre olvasóink is felhívták figyelmünket – napjainkban döcögősen halad a forgalom. A munkaterületen jelenleg egy sáv használható. A járműveket ideiglenesen telepített jelzőlámpák koordinálják.

Mindezek miatt akár kilométeres sor is kialakulhat a Nyúl, illetve a Győr felőli oldalon. Az arra közlekedők tehát készüljenek fel néhány perces várakozásra. A szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel haladjanak át a munkaterületen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik