Belföld

Megérkezett a hidegfront Szegedre is

Előkerültek az esőkabátok, az ernyők, a kapucnis pulóverek.

Az időjósok előrejelzésének megfelelően az éjszakai villámlás és szél után, ma reggel a szegediek borult égre, csendes esőre és hűvösre ébredtek. A tegnapi kánikula után több mint tíz fokot zuhant a hőmérséklet.

A Szeged24 ma kora reggeli mini közvéleménykutatása szerint az emberek többsége örült a lehűlésnek. Bár akadt olyan, aki inkább a hőséget élvezte volna a strandon.

Főleg a panelesek mondták, hogy már “megőrültek a falakból is dőlő hőségtől”, és ma azzal kezdték, hogy minden ablakot kinyitottak.

A piaci árusok azonban aggódtak picit a bevételük miatt. Valószínűleg a szabadtéri programok – akár a holnap nyíló THEALTER FESZT nemzetközi színházi fesztivál, akár a Muzsikáló Udvar, vagy épp a Szegedi Szabadtéri Játékok szervezői is aggódva kémlelhetik az eget, hiszen a front akár megzavarhatja a szabad ég alatti eseményeket.

Abban azonban minden általunk megkérdezett egyetértett, hogy az eső már nagyon hiányzott az aszály sújtotta mezőgazdaságnak. Az allergiások is némileg megkönnyebbülhetnek, mert ilyenkor csökken a pollenszint, az eső “tisztábra mossa a levegőt” – mondta egy szakember.

Ugyanakkor többen fejfására panaszkodtak. Nem csoda, hiszen a legrosszabb tipusú úgynevezett “labilis hidegfront” tört be az országba, amely azon túl, hogy a legrobbanékonyabb jelensége a légkörnek, így szélsőséges időjárást is okozhat, az emberi szervezetre is erős hatással van. Fejfájással, levertségggel, szív- és keringési zavarral, a görcshajlam növekedésével és reumatikus panaszokkal járhat.

Az orvosok tanácsai szerint a fronthatás enyhítésére együnk C és B vitaminokban, kalciumban és magnéziumban gazdag ételeket. Utóbbi kettő bevitele ugyanis segíthet a görcsök és reumás tünetek orvoslásában. A fejfájásra és migrénes tünetekre vegyünk be valamilyen fájdalomcsillapítót ha már nem bírjuk, a hangulatingadozásra pedig jó a levendula, a citromfű és a macskagyökér tea.

A katasztrófavadédők is bíznak abban, hogy Csongrád megyében nem lesz részük a front miatt más megyékhez hasonló fakidőlésekkel, épületkárokkal járó viharos időben, hanem marad ez a “csendes lehűlés.” – mondta a Szeged24-nek a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Tátrai János arról számolt be: az éjszakai mennydörgés és szél miatt sem volt gond, egyelőre semmilyen riasztás nem futott be hozzájuk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik