Belföld

Munkácsy-díjas művész plakátkiállítása

A Munkácsy-díjas Baráth Ferenc plakátjaiból láthatunk válogatást a szegedi Kass Galériában.

Baráth Ferenc Munkácsy-díjas grafikus Újvidéken végezte el a Képzőművészeti Középiskolát,  majd 1967-től 1969-ig a belgrádi Képzőművészeti Akadémia festészet szakán tanult. Ekkor már grafikai szerkesztője volt az Újvidéken magyarul megjelenő Új Symposion művészeti és irodalmi folyóiratnak. Majd 1969 és 1992 közt az ugyancsak újvidéki Fórum Kiadóban dolgozott mint grafikai és művészeti szerkesztő.

A hetvenes évek közepétől csatlakozott állandó munkatársként az Újvidéki Színházhoz, közben folyamatosan együttműködve más jugoszláviai és magyarországi színházakkal is. Sikerei legfőképpen a színházi plakáttervezéshez és a grafikai formatervezéshez, a dimenzionális grafikákhoz kapcsolódnak.

1992-től már Magyarországon alkot, folytatva művészeti és alkalmazott grafikai munkáját. 1994-ben alapítja meg Budapesten a Barát Art Művészeti és Grafikai Stúdiót. A művész 1970-óta tagja a Vajdasági Képzőművészek Szövetségének (UPIDIV) és Belgrádban az Art Directors Clubnak. Ezzel párhuzamosan 1993 óta tagja a Magyar Alkotók Országos Szövetségének, és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Szinyei Merse Pál Társaságnak, a Magyar Plakát Társaságnak, a Hungart Szervezetnek, a Belvárosi Művészek Társaságának is.

Baráth Ferenc a kilencvenes évek közepe óta dolgozik az évente jelentkező szegedi nemzetközi színházi fesztiválnak, a THEALTER-nek is, ő készíti a seregszemle plakátjait. Ezért a sorozatáért 2003-ban Arany Rajzszög-díjjal jutalmazta a képzőművész szakma.

Tehát nem véletlen, hogy a kedd délután négytől szeptember második napjáig látogatható tárlatot Balog József, a THEALTER fesztivál művészeti vezetője nyitja meg, és a kiállítás része a hétfőn induló idei színházi találkozónak is.

A kiállítás partnere a szegedi Móra Ferenc Múzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik