Belföld

Mécsesek gyúltak Bándy Katáért

bándy kata virrasztás (bándy kata, virrasztás, )
bándy kata virrasztás (bándy kata, virrasztás, )

Az eső ellenére folyamatosan érkeznek az emberek a Bazilikához, ahol kora este már több mint száz mécses égett a meggyilkolt pécsi lány emlékére rendezett virrasztáson.

Gyűlnek a mécsesek a budapesti Szent István téren. Még a rossz idő sem tántorította el a megemlékezőket a Facebookon szervezett virrasztástól, ahova este hét órától éjfélik várják azokat, akik gyertygyújtással akarnak megemlékezni a Pécsen meggyilkolt Bándy Katáról.

Fél órával a kezdés után már több mint félszáz mécses égett a Bazilika előtti téren, ahova folyamatosan érkeznek az emlékezők. Volt olyan is, akik vidékről utazott Budapestre, hogy tisztelegjen a halott lány emléke előtt. A hideg idő és az eső miatt fázó résztvevők azonban nem maradnak ott sokáig a mécseseik meggyújtása után, így folyamatosan cserélődnek az emberek.


A képre kattintva képgaléria nyílik a virrasztásról!Fotó: Kummer János

Az esemény szervezői nem csak Bándy Katára emlékeznek. A Facebookon olvasható meghívóban közlik, hogy a megemlékezéssel és a virrasztással azt is szeretnék kifejezni, hogy elítélik azokat a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel, és ezzel kizárják a hazai cigányságot a szolidaritásból és a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelemből egyaránt.

A szervezők sajnálkozásuknak adtak hangok amiatt, hogy az elkövető etnikai hovatartozása az utóbbi napokban rasszista indulatokat szított, elvonva a figyelmet arról a tényről, hogy Bándy Kata megölése a nemi alapú erőszak esete.

Jónás Marianna, az egyik szervező azt mondta: megemlékezésükkel a nők elleni minden fajta erőszakra is szeretnék felhívni a figyelmet, mert ezt a problémát sokszor ma is tabuként kezelik.

A meggyilkolt pszichológus családja által a napokban kiadott közleményt idézve arra hívott fel, hogy Bándy Kata halálát senki ne használja uszításra, gyűlölködésre vagy a halálbüntetés visszaállításnak szorgalmazására.

A Szent István téren tartott megemlékezéshez és virrasztáshoz csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottság, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom (MMM), a Közéleti Roma Nők, a Kugler Art Szalon, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek), a MONA Magyarországi Női Alapítvány, a NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület), a PATENT Egyesület, a Romani Design, a Romaversitas Alapítvány, a Születésház Egyesület, az Uccu Alapítvány és az X Kommunikációs Központ is.

A 25 éves rendőrségi pszichológus július 8-án hajnalban egyedül, gyalog indult el egy sörözőből, de az otthonába nem érkezett meg. Holttestét július 11-én délután találták meg a pécsi Délibáb utcában, egy bokros területen. A belügyminiszter által a közszolgálat halottjának nyilvánított rendőrségi pszichológust a jövő hétfőn temetik el Szekszárdon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik