Belföld

A lépcsőházak tűzvédelmének mutatói

A tűzvédelmi hatóság az utóbbi időszak tűzesetei kapcsán még nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a társasházakban betartassa a tűzvédelmi előírásokat.

Az ellenőrzések, a médiában megjelent felhívások, a katasztrófavédelmi szervek által kiadott tájékoztatók, illetve a társasházkezelők részére szervezett konferenciák eredményeképpen a társasházak túlnyomó részt jogkövető magatartást tanúsítanak – mondta el a Szeged24-nek Petróczi Tímea tűzoltó őrnagy.

Az elmúlt fél évben több mint háromszáz esetben érkezett bejelentés társasházakban keletkezett tűzesetekről, amelyekből közel százötven esetben be is kellett avatkozni. Ezekben a középmagas és magas lakóépületekben keletkezett tüzek során négyen az életüket is vesztették és ötvenen pedig sérüléseket szenvedtek el. Az események felszámolása során számtalan olyan helyzet is adódott, ahol emberéleteket sikerült megmentenünk. Az elmúlt fél év statisztikáját nézve ez a létszám meghaladja a kétszázat.

A társasházak tüzeinek több mint felénél magas épületek voltak érintve. A tűzesetek tapasztalatait összegezve egyértelműen kimutatható, hogy minden második tűz az épület lépcsőházát is érintette. A társasházi tüzek legjellemzőbben – az esetek több mint 40 százalékában – a konyhában, majd ezt követően pedig leginkább közösségi terekben (lépcsőház, szeméttároló, ledobó) keletkeztek.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek társasházakban lefolytatott tűzvédelmi ellenőrzéseinek száma országosan megközelítette a hétszázat. Ezek eredményeként százharminc esetben született hatósági felhívás, több mint negyven esetben pedig hatósági kötelezés, melyben határidőt szabtak a társasházkezelőknek a jogszabálysértések megszüntetésére. Tűzvédelmi bírságot 112 esetben szabtak ki.

Az ellenőrzések során legtöbbször tapasztalt szabálytalanságok között szerepel, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedő terekben vagyonvédelmi rácsot helyeztek el, eltorlaszolva ezzel a tűzvédelmi berendezést, illetve hő- és füstelvezető kezelőszerkezetét. Jellemző volt az is, hogy a menekülési útvonalakat különféle tárgyak elhelyezésével szűkítették. Volt azonban olyan lépcsőház is, ahol a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát elősegítő tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek.

Az országos ellenőrzési akciónak köszönhetően a társasházak egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak, ezzel is növelve saját és környezetük biztonságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik