Belföld

Hét százalék konzultált Orbánnal

8,2 millió választóból eddig mintegy 600 ezer válaszolt. A kormány szerint „remekül halad" a nemzeti konzultáció.

A hét elején átlépte a 600 ezret az új nemzeti konzultáció visszaküldött kérdőíveinek száma – közölte pénteken a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan hozzátette: értékelésük szerint a miniszterelnök által kezdeményezett új nemzeti konzultáció „remekül halad”.

Egyelőre nem tudni, milyen irányban támogatták a 16, többnyire munkahelyteremtéssel kapcsolatos ötletet. A leveleket július 7-től kezdte feldolgozni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a munka szeptember elejéig tart.

A sajtófőnök elmondta: most kicsit hosszabb a kérdőív és talán több időt, beszélgetést, gondolkodást igényel a benne foglalt fontos kérdések eldöntése, időarányosan többen válaszoltak, mint az eddigi konzultációkon.

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 20-áig várja az emberek véleményét, mert szeptembertől már azon kell dolgoznia a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy “a konzultáció során megfogalmazott népakaratnak megfelelő döntéseket” készítsenek elő, illetve hozzanak meg – tette hozzá a sajtófőnök.

Felmentették a miniszterelnöki biztost

Közben felmentette tisztségéből Nyitrai Zsoltot, a kormányzati konzultációkért felelős miniszterelnöki biztost Orbán Viktor. A kormányfő erről szóló határozata csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben, a felmentés azonban július 16-ai, azaz hétfői hatállyal történt.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője az Orbán-kormány megalakulásakor a fejlesztési minisztérium infokommunikációs államtitkára lett, miniszterelnöki biztosként 2011 szeptembere óta dolgozott.

Kinevezését akkor azzal indokolták, hogy a kormány az alkotmányozási és a szociális konzultáció után újabb és újabb fontos ügyekben tervezi kikérni az emberek véleményét. A kormányzati honlapon található feladatleírás szerint Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztosként humánpolitikai ügyekkel is foglalkozott.

Öt százalék, egymilliárd

A kormány egyébként csaknem egymilliárd – pontosabban 976 millió – forintot csoportosított a nemzeti konzultációra. Ezt az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból különítették el.

Szuperhős lett Orbánból

A világ egyik legnagyobb viccoldalára, a 9gag.com-ra is kikerült néhány a nemzeti konzultációs kérdőívekről. Ezeken a magyar miniszterelnök szuperhősként funkcionál. Az újraértelmezett Orbán-portrék között a legeredményesebb talán az IronViktornak becézett IronMan utángyártás, melyen még a képregényből született film főszereplője, Robert Downey Jr. jellegzetes szembogarát is sikerült kifaragni a ceruzával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik