Belföld

Ferihegyen nem tartanak merénylettől

A Budapest Airport szerint nincs ok a pánikra, a magyar repülőtér biztonságos. Nem kell tartaniuk burgaszihoz hasonló merénylettől a Liszt Ferenc reptér utasainak.

Nincs szükség a Liszt Ferenc repülőtér őrzésének megerősítésére a szerdai Burgaszban történt terrormerénylet miatt – közölte a Hír24 megkeresésére Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója.

A szóvivő szerint a reptéren jelenleg is rendkívül szigorú intézkedések vannak érvényben, és semmi nem indokolja a meglévőkőn kívüli, extra óvintézkedések elrendelését. Hangsúlyozta: egy turistának öltözött merénylőt nemcsak a bolgár, a világ szinte összes repterén nehéz kiszűrni, különösen, ha az a várón kívül sétál. A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a többi közt ezért járőröznek rendszeresen rendőrök a terminálok előtt.

Mint arról korábban beszámoltunk, hétre emelkedett a szerdai burgaszi merénylet halálos áldozatainak száma, miután belehalt sérüléseibe egy férfi – közölte csütörtökön az izraeli külügyminisztérium. Az eddigi információk alapján öngyilkos merénylő követte el a támadást az izraeli turistákat szállító busz ellen. Személyazonosságát egyelőre nem sikerült megállapítani.

A merényletben öt izraeli, a bolgár buszsofőr és az öngyilkos merénylő halt meg. Összesen 37 ember sebesült meg – 31 izraeli –, közülük hárman életveszélyes állapotban vannak.

A terrormerénylet következtében Csehország csütörtökön bejelentette, hogy megerősíti a nemzetközi repülőterek őrzését az országban. Különösen az Izraelbe tartó járatokat ellenőrzik szigorúan. Hardy Mihály szerint ez egyáltalán nem meglepő, az Izraelből érkező, illetve oda tartó repülőgépek számára egyébként is – terrormerénylettől függetlenül – különleges védelmet biztosítanak: az El Al izraeli légitársaság gépei és utasai alaposabb ellenőrzésen esnek át szerte a világon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik