Belföld

Fertőző agyhártyagyulladás végzett a Balaton Sound egyik vendégével

balaton sound (balaton sound, fesztivál, )
balaton sound (balaton sound, fesztivál, )

Pánikra semmi ok, a fesztiválozóknak nem kell orvoshoz fordulniuk, az ÁNTSZ keresi meg azokat, akik esetleg megfertőződhettek.

A fiatal lány kedden halt meg a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban. A kór villámgyors lefolyású változata támadta meg őt, vérmérgezéses, toxikus állapot alakult ki nála, ezért nem sikerült megmenteni. Részleteket a család kérésére nem közölhetnek az esetről – mondta el az intézmény orvos igazgatója.

Némedi Mária hozzátette: a fertőző agyhártyagyulladásnak három típusa – A, B, C – van, de csak az első két típus kórokozója ellen nyújt védelmet az oltás, amelyet nagyon sok szülő igényel a gyermekének. A cseppfertőzéssel terjedő betegség bármelyik típusának kórokozója nagyon sok ember torkában felfedezhető, ám az érintetteknek csak a töredéke betegszik meg, többnyire a legyengült immunrendszerűek.

Az igazgató hangsúlyozta: a fesztiválozóknak nem kell automatikusan orvoshoz fordulniuk, az ÁNTSZ keresi meg azokat, akik esetleg fertőződhettek, pánikra tehát nincs ok. Már csak azért sem, mert a fesztivál óta jó pár nap eltelt, a betegség kivédhetetlen változatától ebben a körben aligha kell tartani, a kór másik változata pedig kezelhető.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán csütörtökön azt írta: rémhír az a közösségi oldalon terjedő, a Balaton Sound fesztivál résztvevőinek szóló felhívás, amely szerint mindenképpen el kell menniük a háziorvosukhoz vagy az ÁNTSZ-hez. A szolgálat azt ígérte, hamarosan részletes tájékoztatást ad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik