Belföld

Mit tegyünk a nyári viharokban?

A katasztrófavédelem tanácsai a szeles, mennydörgős, változékony nyári időre.

A Magyarországi Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint az utóbbi napok viharos időjárása miatt rengeteg káreseményt jelentettek be, az egyik legtöbbet Csongrád megyéből. Épp ezért a katasztrófavédelem fontosnak tartotta, hogy felhívja a figyelmet pár hasznos, akár életet is mentő teendőre szél és villámlás idején.

Mit csináljunk nagy szélben?

A katasztrófavédelmis szakemberek szerint a 70 km/h-nál erősebb szélvihar nem csupán a házakra, az emberekre állatokra is veszélyes, épp ezért elsősorban ilyenkor keressünk védett, stabil helyet és tartsuk magunkat távol a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.

Az autókat, sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket pedig hagyjuk el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt, például egy fakidőlést.

Szélviharban semmiképp ne csónakázzunk, fürödjünk szabad vízben, mert nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt jó úszók is megfulladhatnak.

Nagyobb szélben az állatok is megvadulhatnak, ezért a háziállatokat zárjuk be. Aki pedig kertes házban lakik, vigyen be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket is okozhatnak.

Mi van, ha villámlik is?

A közelmúltban már két, villámcsapással összefüggésbe hozható tűz is volt, és a a katasztrófavédelem adatai szerint évente 20-40 embert ér villámcsapás, amely akár azonnali szívleálláshoz is vezethet. A villámcsapás közvetve arra is hatással van, aki csak a három méteres körzetében van, így akit villámcsapás ér, azt egy napos megfigyelésre kórházba kell  vinni akkor is, ha látszólag nem történt komolyabb sérülése.

Ha a szabad ég alatt vagyunk, legjobb egy villámhárítós házat keresni, és annak a közelében meghúzódni, vagy bebocsátást kérni, hogy ne legyen baj.

Miután a villám általában a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni, teljesen sík terepen pedig legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejünket, és így várjuk ki a vihar végét. Ha pedig a lakásban vagyunk, bármilyen látványos is a villámlás, ne menjünk az ablakokhoz, és zárjuk be azokat.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik