Belföld

A háború után halálra ítélték Csatáryt

ibolya tibor megbízott budapesti főügyész (ibolya tibor megbízott budapesti főügyész)
ibolya tibor megbízott budapesti főügyész (ibolya tibor megbízott budapesti főügyész)

1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte őt. Közben a bíróság házi őrizetbe helyezte a volt rendőrtisztet.

A halálos ítéletről Balassa Zoltán kassai történész beszélt a távirati irodának, miután áttanulmányozta a szerdán, Budapesten őrizetbe vett, háborús bűntettekkel gyanúsított Csatáry László ügyészségi-bírósági aktáját Szlovákiában, a kassai Állami Területi Levéltárban.

Elmondása szerint az eredeti bírósági végzés nincs meg. Előkerült azonban a büntetőeljárás adatlapja, a vádirat, a bírósági tárgyalás jegyzőkönyve és egy korabeli újságcikk, amely összefoglalja a lényeget. A büntetőeljárási adatlapon a következő indoklás támasztja alá a bírósági döntést: „Magas beosztású politikai tisztviselő, aki elrendelte a demokratikusan gondolkodó és faji okok miatt üldözött személyek letartóztatását és deportálását. Megkorbácsoltatta őket, és néhányukat agyonlövette. Politikai és nemzeti gyűlölet.”

A vádirat szerint Magyarország megszállása után a kassai téglagyárban kialakított zsidó gyűjtőtáborból több esetben „különböző számú embert deportáltatott”. „A gyűjtőtáborban fogva tartott embereket, beleértve az asszonyokat és gyermekeket, személyesen is bántalmazta, tehát megrugdosta, megpofozta és megkorbácsolta őket” – mutatott rá a történész az ügyészségi iratok alapján.

Ugyanakkor arról, hogy Csatáry László 1944 tavaszán aktív szerepet játszott volna 15 ezer 700 zsidó auschwitzi deportálásának megszervezésében, ahogy erről a nyugati sajtó írt, nincs szó az aktákban.

Csatáry már házi őrizetben

A szökés, elrejtőzés veszélye miatt harminc napra házi őrizetbe helyezte a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés a gyanúsított és védőjének fellebbezése miatt nem jogerős, de végrehajtható – olvasható a bíróság szerda délután kiadott közleményében.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik