Belföld

Az IMF már a spájzban, az EU csak szerdán

IMF_logo (imf)
IMF_logo (imf)

Az Európai Unió tárgyalóküldöttsége hivatalosan szerdán érkezik Budapestre, hogy megkezdje az egyeztetéseket a magyar kormánnyal, az IMF-tárgyalások viszont már ma elkezdődnek.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az uniós delegáció vezetője Barbara Kauffmann lesz. A bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője 2009-ben és 2010-ben is részt vett a nemzetközi szervezetek által Magyarországnak nyújtott hitelcsomaggal kapcsolatos vállalások felülvizsgálatában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttségével már kedden megkezdődnek a hiteltárgyalások Budapesten. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló. A magyarországi tárgyalásokon részt vesz Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője is.

Varga Mihály arra számít, hogy szóba kerül az ingatlan-, a vagyon- és a bankadó, és az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer mellett vita lehet még azon is, hogy a kormány kiterjesztené a pénzügyi tranzakciós illeték hatályát a jegybankra is. Az IMF vélhetően újabb takarékossági intézkedéseket is kér, mert a magyar költségvetési célokat túl derűlátónak tartja. A tárca nélküli miniszter – bár ennek esélyét csekélyre tette – azt sem zárta ki, hogy nem lesz megállapodás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik