Belföld

Pénzért sem kellenek a háziorvosi praxisok

háziorvosi rendelés (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)
háziorvosi rendelés (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)

Egyre kevésbé vonzó a háziorvosi szakma - írja a Világgazdaság.

Háromszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást akarnak már hónapok óta szétosztani fiatal háziorvosok között, de nem kell a pénz. Most újabb pályázatot írnak ki, ezen viszont már csak praxisok vásárlására használható fel az egyébként most is vissza nem térítendő összeg.

A praxisjog vásárlására 144, eszközfejlesztésre 42 millió forint értékben kötöttek támogatási szerződéseket 40, illetve 82 pályázóval. A praxisjogát értékesítő háziorvosok átlagéletkora 65 év volt. Míg az eszközvásárlásra pályázók nagy része 30 évnél fiatalabb, az önálló munkavégzéshez szükséges jogot megvásárolni szándékozók között már többségben voltak a 31 és 40 év közöttiek.

Az évi 80-90 frissen végzett háziorvosnak csak a 25 százaléka áll munkába, és 5-6 év múlva is csak 55-60 százalékos az arány.

A napokban indul egy projekt a hátrányos helyzetű észak-magyarországi és észak-alföldi területen lévő betöltetlen praxisok vonzóbbá tételéért. Huszonnégy praxist futtatnának fel svájci támogatással, 3,6 milliárd forintnak megfelelő összeggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik