Belföld

Automatizálják egymást az egyetemek

Sikeres alapkutatási projektet hajtott végre a Pannon és a Széchenyi István Egyetem. Az együttműködési programot az unió és az állam több mint 3 milliárd forinttal támogatta.

55 részprojektből álló, a felsőoktatási intézmények között is példaértékű programot valósított meg az elmúlt két évben a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem és a győri campus. A projektben 260 oktató és közel 110 PhD hallgató vett részt, fele-fele arányban, közülük sokan fokozatot szereztek tudományos munkájuk elismeréseként. A Mobilitás és környezet – Zöld hajtás elnevezésű együttműködés záró rendezvényét, pénteken tartották a pannonhalmi Viator Apátsági Étterem és Borbárban.

Magyarországon a járműipar a gazdaság zászlóshajója. Ezért is tartottuk fontosnak két és fél évvel ezelőtt, hogy megkeressük a Pannon Egyetemet. Ez egy sikertörténet a magyar felsőoktatás történetében” – mondta dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora az ünnepségen.

A sikeres együttműködéshez két dolog kell, a közös célok megtalálása, és az, hogy az intézmények tudományos kapcsolatrendszerükben, szakmájukban különbözzenek, mert az értékek így adódnak össze” – ezt már a Pannon Egyetem rektora, dr. Friedler Ferenc tette hozzá.

A két egyetem munkatársai a környezetkímélő és energiahatékony közlekedés feltételeinek megteremtéséről, az alternatív kenő és hajtóanyagok, és a belsőégésű motorok hajtásának optimalizálásáról szóló kutatásokat is elvégeztek. Az eredményeket pedig 12 tudományos könyvben, több mint 300 hazai és nemzetközi folyóiratban jelentették meg, de ezek a munkák az oktatásba is beépültek.

A kezdeményezés a járműiparral foglalkozó felsőoktatási intézmények együttműködéséhez vezetett, hiszen a már említett két egyetem, további 5 intézménnyel karöltve, pénteken a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodást is szentesítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik