Belföld

Veszélyben vannak az evezősök a BKV-hajóktól?

bkv-hajójárat (ingyenes, )
bkv-hajójárat (ingyenes, )

A BKV Lágymányos nevű hajója kis híján elütött egy négypárevezős hajót – számolt be a BKV-figyelő blog egy olvasói bejegyzésre hivatkozva.

Az olvasó beszámolója szerint szerda este társaival az Újpesti-öböl partja mentén haladt a négypárevezős hajójukban, amikor a Lágymányos nevű BKV-hajó majdnem elütötte őket.

„Tudtuk, hogy előttünk van, csakhogy hirtelen irányt váltott, direkt ránk húzta a kormányt. (…) Dudálni nem dudált, amikor ezt sérelmeztük, a kapitány ocsmány stílusban válaszolt, legvégül annyit mondott, hogy “Megtalállak, köcsög!” – olvasható a posztban.

Mint írja, „nem ez az első hajóskapitány, amelyik provokált. Kajakosokkal, kenusokkal, evezősökkel történt már hasonló incidens az Öbölben”.

A BKV a Hír24-gyel tudatta, hogy a hajózási szabályzat szerint egy menetben lévő hajó útját 200 méteren belül tilos keresztezni, illetve oldalirányban sem szabad megközelíteni 30 méteren belül. A BKV hajója körülbelül 10 kilométer per óra sebességgel közlekedik, így a törvény által említett 200 méteres biztonsági távolságot 1,5-2 perc alatt teszi meg, ezért szerintük a hirtelen találkozás csak az evezős szabálysértése esetén jöhet létre. Egy hajó nem képes „hirtelen irányt” váltani, ahogy a panaszos említi – olvasható a közlekedési vállalat levelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik