Belföld

Több száz éves emlékekre bukkantak a soproni Tűztoronyban

papírtekercs-sopron (tűztorony, papírtekercs 1786)
papírtekercs-sopron (tűztorony, papírtekercs 1786)

Hétfőn délelőtt emelték le a soproni Tűztorony csúcsdíszét. A sashoz rögzített L alakú tartóból két, üvegcsőbe elhelyezett papíros és egy kis kettőskereszt is előkerült. A régebbi írásos korabeli dokumentum egy 1786-ban írt papiros tekercs – írja a sopron.hu.

Mielőtt a felújítás alatt levő Tűztorony tetejéről ,,a sas leszállt” volna a Fő térre, a soproni Fő téren mindenki számára elérhető módon helyezték el a Hűségkapu feletti városcímert, amelyről Tóth Imre múzeumigazgató, majd Nemes András művészettörténész tartott rövid ismertetőt a Fő téren egybegyűlteknek.

Dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester jelenlétében aztán megadták a jelet, és a Tűztorony felújításához felállított daruval leengedték a Tűztorony  csúcsdíszét, amelyet a Fő téren elhelyezett asztal mellé tettek, majd a kétfejű sasra rögzített L alakú időkapszulát nyitották fel. Ebből korabeli dokumentumok kerültek elő: a legutóbbi, ’60-as évekbeli toronyfelújítás alkalmával elhelyezett írásos felsorolása az akkori felújítást végzőknek, továbbá egy, 1786-ből származó írásos papirostekercs is előkerült, amelyről – miután nehezen elolvasható volt – pontosabbat a művészettörténészek később tudnak majd mondani.

A felfeszített L alakú tartóból egy kis kettőskereszt is előkerült, legnagyobb valószínűséggel ez is több évszázados lehet.

A Fő téren elhelyezett csúcsdísszel mindenkinek lehetősége volt fotózkodni, az abban talált tárgyakat is megtekinthette mindenki.

Még több fotóért és részletekért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik