Belföld

Martonyi: reális kockázata van Európa szétrobbanásának

Azonnal cselekedni kell, mert reális kockázata van Európa szétrobbanásának vagy széthullásának – mondta a magyar külügyminiszter Szegeden, az idei Európai Nyári Egyetem megnyitóján.

Azonnali, határozott cselekvést igényel az európai integráció, különben „robbanhat” vagy lassú bomlásnak” indulhat a térség jelentette ki a magyar külügyminiszter Szegeden, az idei Európai Nyári Egyetem megnyitóján. A Szeged24 kérdésére, hogy mennyire súlyos a helyzet, Martonyi János azt válaszolta: az unió eljutott arra a pontra, hogy felismerte a széthullás reális kockázatát, amely azonban szerinte nem következik be, mert az uniós trendek a cselekvés irányába mutatnak.

A magyar külügyminiszter ennek példájaként említette annak a tervnek a vázlatát, amely június végén került az Európai Unió vezetőinek asztalára, és amely a gazdasági és pénzügyi unió kiteljesítésére irányul. Herman van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének és három másik uniós intézmény vezetőjének dolgozata szerint az európai integráció tovább mélyülne az alábbi négy területen: bankunió, egységes költségvetési keret, egységes gazdaságpolitika és politikai unió.

Martonyi János szerint közép- és hosszú távú stratégiát kell kidolgozni az integráció mélyítésére, melynek egyik alapkérdése, hogy megszületik-e az uniós bankfelügyelet, amellyel fel lehetne tőkésíteni a bankokat. Emellett a magyar külügyminiszter szerint az uniót „kifelé” is erősíteni kellene, ugyanis Európa súlya csökken, de ezt a folyamatot lassítani lehetne, ha az unió egységesen lépne fel.

Martonyi János azt mondta: Magyarországnak az európai integráció „szívéhez” kell tartoznia, de erről még sok vita lesz, és arról is, hogy lesz-e ilyen „kemény mag”. A magyar külügyminiszter azt is hangsúlyozta: Magyarország nem akar dezintegrációt, de akkor lesz egyensúly, ha elsősorban nem kormányközi, hanem közösségi módszerekkel erősítjük az integrációt. „Ez a kisebb tagállamok érdeke is, hogy ne egy-két nagyhatalom mondja meg, hogy mi lesz az egyes államokban” mondta a miniszter. Martonyi János kiemelte: a tagállami identitás erőteljesebb megjelenése és a magyar alkotmány pár tételéhez való ragaszkodás nem azt jelenti, hogy szembemennénk az uniós alapszerződéssel, az alkotmányos identitás „érinthetetlensége” ugyanis az uniós alapszerződés negyedik pontjában is szerepel.

Martonyi János és dr. Trócsányi László párizsi magyar nagykövet hétfőn nyitotta meg a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központja által szervezett, szombatig tartó, idei francia nyelvű Európai Nyári Egyetemet, melyen csaknem félszáz magyar és külföldi egyetemista vett részt. A nyári egyetem hallgatóinak számos neves hazai és külföldi diplomata, illetve egyetemi tudós tart előadásokat az unió aktuális integrációs kérdéseiről. A nyári egyetem már hat éve létezik, és az unió szinte valamennyi tagállamából, valamint a Nyugat-Balkán térségéből fogad fiatalokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik