Belföld

Kánikula után zivatarok jönnek, de fázni nem fogunk

A várható heves zivatarok miatt Győr megyére is elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zivatarokkal, záporokkal köszöntött be Győr megyébe a hétfő. A délelőtti órákban egy zivatargóc haladt át a Kisalföld északi területei felett. A héten záporok, zivatarok, felhős illetve napsütéses időszakok váltogatják majd egymást. Várhatóan kellemesebben telik majd ez a hét, hiszen a 36-40 fokos hőség helyett most 27-30 fokig emelkedik majd a hőmérő higanyszála. Fázni minden esetre most sem fogunk.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint tizenkét megye több térségében, köztük a fővárosban is citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. E szerint a következő 1-3 órában Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Pest, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye teljes területén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megye több térségében és Budapest teljes területén is számítani lehet heves zivatarokra, illetve felhőszakadásra.

A meteorológiai szolgálat a honlapján azt írta: az éjszaka elsősorban a középső országrészben, illetve a Dunától keletre fordulhat elő helyenként zivatar, amelyet viharos, óránként 60-75 kilométeres erősségű szél, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Rövid idő alatt akár 20-40 milliméter eső is hullhat. A késő esti órákig előfordulhat, hogy egy-egy zivatart akár óránkénti 75-90 kilométeres erősségű széllökések is kísérnek.

Továbbra is Ukrajna, a Kárpát-medence, illetve a Balkán-félsziget Európa legmelegebb térsége; a hőmérséklet csúcsértéke nagy területen haladja meg a 34 fokot, de nem ritka a 37, 38 fok sem. Helyi hatások alakítják az időjárást, a délutáni, esti órákban egy-egy hevesebb zivatar is kialakul. Napos, nyári az idő a Földközi-tenger menti országokban is, többnyire 27 és 34 fok közötti maximum-hőmérséklettel, ennél melegebb csak néhol Dél-Spanyolországban, illetve Görögországban van.

Az elmúlt napokhoz képest nem változott Északnyugat-, Észak-Európa időjárása sem. Ott sekély ciklonok hatására gyakran felhős az ég, és továbbra is kissé hűvös az idő; a délutáni órákra csak 12, 20 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az északnyugati ciklon hidegfrontja hétfő estig megközelíti a Kárpát-medencét, de egyelőre csupán északnyugaton mérséklődik néhány fokkal a hőség.

(fotó: Sipos Kata)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik