Belföld

Rövid lesz a megváltás

Hétfő estig marad a nagy hőség, keddtől pár fokkal enyhül az idő.

A hétfőre virradó éjszaka első felében az északkeleti megyékben, a hajnali óráktól kezdődően a Kisalföldön várható érdemi felhősödés. Ezeken a területeken kisebb eső, záporeső, eleinte zivatar is előfordulhat. Másutt derült, csendes éjszakára számíthatunk. Hajnalra többnyire 16 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedden változás

Hétfőn elszórtan, elsősorban az ország északi felén számíthatunk csak csapadékra. A kora esti órákban már a nyugati határ közelében élőket is elérheti egy-egy, az Alpokról hazánk fölé sodródó csapadéktömb. Az említett területeken kívül is bárhol előfordulhat egy-egy zivatarcella, ám ezek kialakulásának esélye kicsi. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 30 és 37 fok között valószínű – írja a met.hu.

Kedden, északon többfelé valószínű zápor, zivatar.  Megkezdődik az enyhülés és főleg Észak-Nyugaton megszűnhet a hőség.

Szerdán túlnyomóan ismét napos időre van kilátás, majd csütörtökön egy hidegfront hatásásra több helyen lehet zivatar.  
A következő két hétben azonban a szárazföld déli és keleti felén folytatódik a meleg idő; az első hétén még több fokkal melegebb lehet az ilyenkor megszokottnál, a második héten azonban kissé mérséklődne a meleg, de még így is átlag feletti értékekre számíthatunk. A Kárpát-medencében a második hétre mérséklődik a meleg, de az előrejelzés szerint sok csapadékban továbbra sem bízhatunk.

Nevet is kap a hőhullám

A helyzet nem is nálunk a legszörnyűbb. Rövid időn belül a harmadik fojtogató rendkívüli kánikula érte el a hétvégén Olaszországot. Az egymást követő kánikulafrontok közül az olasz sajtó az elsőt Scipio Africanusnak nevezte el, a másodikat Kharónnak, az alvilági ladikosról.

A legnagyobb meleget hétfőn-kedden, illetve a hét végén várják Olaszország középső és déli részén. Szardínia és Szicília szigetén a hőmérséklet eléri a 44 fokot, enyhülés csak július második felében várható. Rómában 39 fokot jósolnak, de a városban – a levegő 90 százalékos páratartalma miatt – az érzékelt hőmérséklet ennél jóval magasabb lesz.

42 halott

Észak-Amerikában pedig már 42 halottja van a legújabb adatok szerint az amerikai Közép-Nyugaton és a keleti partvidéken napok óta tartó hőséghullámnak, amelyet vasárnap kisebb enyhülés követhet.

Húsz államban szombaton a hőmérő higanyszála megközelítette a 40 Celsius-fokot. Számos városban – Washingtonban, St. Louisban és Indianapolisban negyven Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek. A nagy meleg miatt Washington térségében kisiklott egy vonat.

Negyvenkét ember halála hozható közvetlen összefüggésbe a rendkívüli hőséggel. Egy négy hónapos kislány meghalt, egy 16 hónapos pedig kórházba került szombaton Indianapolisban. Mindkét gyereket az autóban hagyták a nagy hőségben. Maryland államban kilencen, míg Chicagóban tízen haltak meg. Ohióban három idős embert találtak holtan, szívrohamuk volt, otthonukban az áramhiány miatt elviselhetetlen volt a meleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik