Belföld

Módosították a jegybanktörvényt

mnb (magyar nemzeti bank)
mnb (magyar nemzeti bank)

A jogszabály a Brüsszel által megkívánt módon garantálja az MNB függetlenségét. Az MSZP és az LMP is támogatta a jogszabályt.

Elfogadta a jegybanktörvény módosítását a parlament, így változnak a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felmentésére vonatkozó szabályok.

A pénteken a kormánypártok, az MSZP és az LMP támogatásával elfogadott jogszabály szerint a jegybankelnök és a monetáristanács-tagok felmentésére irányuló javaslat csak a magyar vagy az uniós bíróság jogerős döntése után terjeszthető elő.

A módosítás értelmében a monetáris tanácsnak nem kell megküldenie napirendjét a kormánynak, és a kabinet képviselője nem vesz részt a testület ülésein. Emellett a legalább öt-, legfeljebb kilenctagú monetáris tanácsban a külső, vagyis a parlament által megválasztott tagok száma nem érheti el a belső tagok – azaz az elnök és az alelnökök – számának kétszeresét.

A kormány – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének tájékoztatása alapján – korábban azt közölte: a jegybanktörvény módosításának elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az Európai Unióval.

Orbán: “bármikor beeshet az IMF”

A miniszterelnök szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának pénteki parlamenti elfogadása után gyakorlatilag bármikor megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a valutaalappal.

Orbán Viktor a közrádió péntek reggeli műsorában kijelentette: a megállapodásnak az a célja, hogy javítsa az ország pozícióját a nemzetközi hitelpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik