Belföld

Hidegzuhanyt tartogat a hétvége

Marad a kánikula, de bárhol lehetnek heves zivatarok.

Drámai változást egyelőre nem tartogat hazánk időjárása, de egyre többfelé valószínű csapadék. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt szombatra Vas és Zala megyére másod-, az ország összes többi területére harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Az UV-B sugárzás maximumértékei újfent meghaladhatják az extrém erős szintet.

Ezzel együtt a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Szombaton és vasárnap a középső és a keleti területeken valószínűbb eső. A hőség alig mérséklődik, az ország jelentős részén továbbra is 35 Celsius fok felett lesz a hőmérséklet, szombaton 31-36, vasárnap 32-37 fok lehet.

Hétfőn még hasonló lesz a helyzet, de kedden aztán fellélegezhetünk, ugyanis egy gyenge hidegfront éri el az országot. Fázni továbbra sem fogunk, lesznek viszont olyan területek, ahol 30 fok alatt marad a hőmérséklet.

Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Nem árt, ha hozzászokunk a mostanihoz hasonló, tikkasztó nyarakhoz. Nemzetközi és hazai kutatások szerint ugyanis valószínűleg Magyarországon is egyre gyakoribbak lesznek a jelenleginél is forróbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is megviselhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik