Belföld

Életeket ment, de nem idehaza

melanoma (melanóma, bőrrák)
melanoma (melanóma, bőrrák)

Új gyógymód adhat reményt azoknak, akiknek előrehaladott melanomájuk van. Igaz, csak külföldön. Itthon ugyanis egyelőre nem elérhető a szer.

Az anyajegyek és a melanoma főleg nyáron, a zavartalan napsütésben és az extrém UV sugárzás idején kerül a figyelem középpontjába. Nem csoda, az adatok szerint a bőrrákos halálesetek 80 százalékát melanoma okozza, a legveszélyeztetettebb korosztály a 20-30 éveseké. Hazánkban évente 360-400 beteg hal meg a betegség következtében, az érintettek száma pedig évről évre nő, csakúgy, mint a világ többi részén. Ennek ellenére szűrésekre kevesen, 20 százalék alatti arányban járnak Magyarországon.

Anyajegy vagy rákos daganat?

A melanoma vagy melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből melanocytákból kiinduló rosszindulatú tumor. Kialakulhat már meglévő anyajegyből különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve – erős UV sugárzás, mechanikai ártalom -, de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is.

Magyarországon az előfordulása növekszik. Elsősorban a középkorúak betegsége, a melanomával diagnosztizáltak átlagéletkora 40-45 év.

Klinikailag több formáját különböztetik meg, melyek mind megjelenésben mind a prognózist tekintve eltérnek egymástól. Mivel a kültakarón helyezkedik el, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető. (Forrás: Wikipedia)

A tévhittel ellentétben nem csak a napból érkező UV sugárzás tehető felelőssé a betegségért, kialakulásában sok esetben a genetikának is nagy szerep jut. Szerencsére a betegség korai felismerés esetén kezelhető, de azoknak is van gyógymód, akiknél előrehaladott állapotban veszik észre.

Dupla esély

Pár évvel ezelőtt ugyanis megjelent egy új terápiás mód, amelynek lényege, hogy az immunrendszert aktivizálják úgy, hogy az felismerje a daganatot és kiirtsa azt. A klinikai tesztek szerint az új szer megduplázta a metasztázisos (áttéttel rendelkező) betegek túlélési esélyét – számolt be nemrég dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának bőrgyógyász-onkológusa egy sajtótájékoztatón. Az új immunterápiás kezelés áttörést jelentett az előrehaladott melanoma kezelésében, így nagyon gyorsan törzskönyvezték az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, még 2010-ben. Magyarországon azonban a mai napig nem került forgalomba, a gyógyszer Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általi finanszírozása nem megoldott, és egyelőre kizárólag klinikai vizsgálatokon belül érhető el – pedig a fenti statisztika tükrében itthon is nagy szükség lenne a készítményre.


Forrás: Shutterstock

Bár hazánkban is törzskönyvezett a gyógyszer, az előrehaladott melanomában szenvedő betegek jelenleg csupán annyit tehetnek, hogy kezelőorvosukkal együttműködve megpróbálják megszervezni a klinikai próbákban történő részvételüket. Információink szerint bár az Európai Gyógyszerügynökség 2011-ben beadta az OEP-hez a támogatási kérelmet, amely át is jutott a szakmai és egyéb értékeléseken, idén azonban még egyetlen esetben sem hirdetett ki új gyógyszerbefogadást az OEP.

Már online is vizsgálhatjuk anyajegyeinket
Vizsgáló 2.0 néven a WEBBeteg.hu áprilisban indított új alkalmazást, amelynek része egy a melanoma szűrésére alkalmas online anyajegyvizsgáló. Az alkalmazás egy az anyajegyről készült jó felbontású fotó feltöltése után figyelmeztet az esetleges rosszindulatú elváltozásokra. A szakorvosok segítségével létrehozott online vizsgáló a szűrésre és az orvoshoz fordulás fontosságára hívja fel a figyelmet, nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot.

A melanoma kezelésében egyébként – az úgynevezett immunterápiás módszeren kívül – a daganatok célzott kezelése is lehetővé vált. Ezek a célzott gyógyszerek azonban még szintén nem támogatottak hazánkban.

24,5 milliós gyógyszer

Megkerestük az OEP-et és az Egészségügyért Felelős Államtitkárságot, hogy megtudjuk, mikorra várható hazánkban az immunterápiás gyógyszer OEP általi befogadása. Az államtitkárságtól nem érkezett válasz a kérdéseinkre, előbbitől viszont az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„Az unió számos tagállamában jelenleg is megfontolás alapját képezi társadalombiztosítási támogatásba történő befogadása, mivel általános vélemény, hogy a készítmény az eddigi klinikai vizsgálatok alapján ugyan hatásosnak tűnik áttétes melanomás betegek kezelésében, azonban terápiás helye a rendelkezésre álló vizsgálati adatok alapján még egyértelműen nem tisztázott” – írta lapunknak az OEP. Szerintük a helyzetet különösen nehezíti a készítmény magas ára, mivel egy 25,4 millió Ft/beteg költségű terápiáról van szó.

Hozzátették: „További vizsgálatok, hosszabb távú terápiás eredmények szükségesek a készítmény hatásossága, biztonságossága tekintetében. A készítményre beérkezett támogatási kérelem elbírálása folyamatban van az eddigi értékelések alapján minisztériumi döntésre vár.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik