Belföld

Médiatanács: saját magát zárta ki a Klubrádió

klubrádió (klubrádió, )
klubrádió (klubrádió, )

A testület nagytakarítást végzett, elfogyott a 95,3-as frekvenciáért versengő mezőny.

Három budapesti rádiósfrekvencia-pályázat valamennyi pályázatát érvénytelenítette alaki okokból a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a csütörtöki ülésén, közöttük a Klubrádióét is, amelyet a jelenleg is általuk használt, 95,3 MHz-es frekvenciára adott be a csatorna. A médiatanács szóvivői irodája szerint mivel egy olyan bírósági ítéletet alapján döntött a testület, amely a Klubrádió keresete nyomán született, a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázatból.

A médiatanács szóvivői irodája közölte: a bíróság 95,3 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatos döntését alapul véve, amely szerint alakilag érvénytelen az Autórádió Kft. nyertessé nyilvánított pályázata, csütörtöki ülésén három frekvenciapályázat összes pályázatát átvizsgálta alaki szempontból.

Mindenkit kiszórtak

Ennek eredményeként mind a tizenegy pályázatot érvénytelennek nyilvánította: a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciára a Rumba Rádió Kft., a Radio Papa Kft., a Radio Code Broadcast Kft. és a Click Rádió Kft. által benyújtott pályázatokat; újra lefolytatta a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára a Klubrádió Zrt., a Click Rádió Kft., a Rádió1 Kft., a Rumba Rádió Kft. és az Autórádió Kft. által benyújtott pályázati dokumentumok vizsgálatát, és áttekintette a Budapest 96,4 MHz-es frekvenciára a Click Rádió Kft. és a Rumba Rádió Kft. által benyújtott pályázati anyagokat, ezeket is érvénytelenítette alaki okok miatt.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, a médiatanács júliusban pályáztatta meg a 95,3 MHz-es hullámhosszt, és arról decemberben hozott döntést, az Autórádió Kft. javára. A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla márciusban hatályon kívül helyezte a hatóság nyertességet megállapító határozatát a nyertes tekintetében, mivel megállapította: az Autórádió Kft. alakilag érvénytelen pályázatot nyújtott be, mivel az nem volt a formai követelményeknek megfelelően aláírva.

Rendnek kell lennie

A médiatanács szóvivői irodájának közlése szerint a testület csütörtökön szigorúan a bírósági döntés szempontjait vette figyelembe”.

A bíróság a Klubrádió indítványa nyomán megszületett ítéletében rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük. „A médiatanács kötelessége, hogy a bírósági ítéletben és annak indokolásában kimondottakhoz tartsa magát – közölte a hatóság. – A pályázati ajánlatok alaki érvénytelensége azt jelenti, hogy a pályázók az eljárásokból kizárásra kerültek.”

A kommüniké szerint a médiatanács sajnálattal állapította meg, hogy az egyébként sok elemében alapos és értékes pályamunkákat készítő üzleti vállalkozások nem voltak kellő figyelemmel az alaki feltételek pontosságára és fontosságára, amelynek lényeges voltára éppen a Klubrádió indítványa hívta fel a figyelmet.

A hatóság tudatta azt is: meglepőnek tartja a Klubrádió tulajdonosainak legutóbbi agresszív, „a hatóságot támadó megnyilatkozásait, hiszen másfél éve, méltányosságból eddig 9 alkalommal hosszabbította meg éppen a Klubrádió működési és sugárzási lehetőségét”. Mindez szerintük annak tudható be, hogy a rádió tulajdonosai is csak most szembesültek azzal a ténnyel, hogy a bírósági eljárással a többi pályázó mellett önmaguknak is veszteséget okoztak – olvasható a közleményben.

Az MSZP tiltakozott a döntés ellen. Közleményükben úgy foglamaznak: “A sokszínű tájékoztatás helyett csak a jelenlegi hatalomhoz hű tagokból álló Médiatanács, valamint az Orbán Viktor akaratából a grémium élén ülő Szalai Annamária ma ismét “jól” végezte a dolgát: mondvacsinált és álszent okokra hivatkozva kizárta a Klubrádiót abból a frekvenciapályázatból, amelyet bármelyik jogállamban már rég megnyert volna”. A döntést “az egyetlen független ellenzéki rádióadó ellen elkövetett újabb merényletnek” nevezték a szocialisták.

A másik front

A 92,9 MHz-es budapesti frekvenciáról a bíróság csak július 12-én ítélkezik, csütörtökön csak az iratismertetés zajlott. Az elsőfokú végzés szerint ez a hullámsáv a rádióé, amit vitat a hatóság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik