Belföld

Győrben tárgyalják a pécsi egyetemi vesztegetési pert

Szeptember első felében kezdődik Győrben a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési per.

Máté Kinga bíró, a kisalföldi megyeszékhely törvényszékének szóvivője elmondta: az I. Gábor és 26 társa ellen hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügy első tárgyalását a kiemelt ügyekre vonatkozó szabálynak megfelelően szeptember 19-e előtt kell megtartania Bóka Tibor tanácsának.

A szóvivő jelezte: az ügy 27 vádlottja ellen 30 pontban emeltek vádat, 16 ezer oldalnál is hosszabb nyomozati iratok alapján. Az ügy elsőrendű vádlottja jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Az április elején benyújtott vádirat szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda által (NNI) 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak padjára került emberek bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

Pilisi Gábor, az NNI dél-dunántúli régióvezetője azt mondta: a 2010 áprilisát megelőző másfél évben titkos nyomozást folytattak bírói engedélyhez kötött helyiség- és telefonlehallgatással, postai küldemények ellenőrzésével. Mindez megerősítette: “A háttérben korrupciógyanús bűncselekmények vannak.”

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják. Ezzel kapcsolatban a Kaposvári, a Zalaegerszegi és a szintén az ítélőtábla illetékességi területén működő Szekszárdi Törvényszéket nem keresték meg, miután a Pécsi Törvényszék mellett a Pécsi Ítélőtábla is elfogultságot jelentett be .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik