Belföld

A melegeknek nem jár ingyenmentő

melegfelvonulás (melegfelvonulás)
melegfelvonulás (melegfelvonulás)

Az ombudsman ajanlása ellenére sem hajlandó az Országos Mentőszolgálat a szombati Budapest Pride Felvonulást ingyen biztosítani.

A Szivárvány Misszió Alapítvány megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Országos Mentőszolgálat csak külön díj ellenében, szerződés alapján hajlandó biztosítani a szombati Budapes Pride Felvonulást – áll a szervezet közleményében.

A melegszervezet szerint az OMSZ vonakodása érthetetlen, főleg az állampolgári jogok biztosa által három hete, 2012. június 11-én kiadott jelentés fényében. Szabó Máté ebben megállapította, hogy a gyülekezési jog zavartalan gyakorlásának garantálása állami feladat, ezért felhívta az Országos Mentőszolgálatot, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, jelentős számú résztvevőt és ellentüntetőt mozgósító rendezvényeken térítésmentesen biztosítsa a mentést.

“Értetlenül állunk az OMSZ válasza előtt. A demokratikus társadalom alapkövét jelentő véleménynyilvánítás szabadságához szorosan kapcsolódó gyülekezési jog gyakorlása nem lehet anyagi lehetőségek függvénye, és a szervezők az ombudsmani ajánlásban foglalt tájékoztatási és együttműködési kötelezettségüknek az OMSZ megkeresésével eleget tettek” – állítja a Szivárvány Misszió Alapítvány.

A közleményben felhívást intéznek az Országos Mentőszolgálathoz, hogy “tegyen eleget alkotmányos és nemzetközi emberi jogi kötelezettségének, és garantálja ingyen a Budapest Pride Felvonuláson jelenlévők sürgősségi ellátását”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik