Belföld

A 40 fok csak a napszúrásnak és a mikrobáknak kedvez

Tiezenöt százalékkal is megnőhet a mentősök riasztása a meleg miatt, és arra is fegyelnünk kell, hogyan tároljuk élelmiszereinket.

Hiába a múlt heti lehűlés, újabb melegrekordok dölnek meg a napokban. Cserlyés Andrea, a Délalföldi Regionális Mentőszervezet orvos-igazgató helyettese elmondta, hogy nem csak országosan, de Szegeden is 10-15 százalékkal nő a mentősök riasztásának száma. Hőségriasztáskor általában belgyógyászati eredetű problémákhoz hívják ki a mentősöket, sűrűbbé válnak az ájulások, s egyre több a napszúrást kapott betegek száma. A szegedi mentőszolgálat tanácsa, hogy rengeteg folyadékot igyunk, a kritikus időszakban kerüljük a tűző napot, valamint különösen figyeljünk oda a gyerekekre és az idősekre.

A nagy melegben nem csak magunkra kell fokozott figyelmet fordítani, hanem a megvásárolt élelmiszereinkre is. Dr. Farle Csaba, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgató főállatorvosa elmondta, hogy elsősorban azok a termékeket és egységeket ellenőrzik, amelyek fogyasztása a többi időszakhoz képest megnövekszik, mint például a sör, a fagylalt, a jégkrém, előkészített húsok és grillezési alapanyagok.

Természetesen a romlandó termékek is kiemelt ellenőrzésben részesülnek. Elsősorban a tárolási hőmérsékletet és a minőség megőrzési időt vizsgálják. Az ellenőrzések során ugyanazok az előírások vonatkoznak a termékekre, mint egyéb időszakban, de ilyen melegben fokozottabban kell odafigyelni a szükséges hűtési hőmérséklet betartására, és arra, hogy a szállítások során se melegedjenek fel a hűtést igénylő élelmiszerek. Mert a nem megfelelő tárolás lehetőséget ad olyan mikrobák szaporodásra, amelyek az élelmiszerek romlásában szerepet játszanak.

Szegeden kirívóan súlyos büntetés kiszabására idén még nem volt példa, azonban ha az élelmiszerek biztonságát veszélyeztető hiba előfordul, akkor a hatóságnak nincs lehetősége mérlegelésre, jogszabály írja elő a bírság mértékét a hiba súlyosságának függvényében.

Ebben az időszakban több panasz érkezik arra, hogy „büdös húst” árulnak különböző kereskedelmi egységekben, de sokszor csak arról van szó, hogy a megvásárolt terméket túl sokáig hurcolta magával az illető, s a nem megfelelő tárolás miatt ebben a melegben hamarabb képesek a romlást okozó mikrobák elszaporodni.

Romlandó élelmiszer vásárlásakor az alábbiakra kell fokozott figyelmet fordítani:

– A bevásárlást úgy kell időzíteni, hogy utána a legrövidebb időn belül a hűtést igénylő élelmiszerek a hűtőbe kerüljenek.

– A húst és egyéb gyorsan romló termékeket legutoljára tegyük a bevásárlókosarunkba.

– Ne hagyjuk a bevásárló táskát sokáig a felmelegedett autóban, ne intézzünk bevásárló táskával a kezükben még egyéb tennivalókat, mert ilyen melegben nagyon hamar kellemetlen szaga lesz a friss húsnak, felvágottnak.

– A húsok közül a legérzékenyebbek a halak és a baromfi termékek, de a többire is ügyelni kell. Elég fél óra nem megfelelő tárolás ahhoz, hogy az áru befülledjen vagy elinduljon egy romlási folyamat.

– Otthon sem szabad a készételt sokáig szobahőmérsékleten tárolni. Újra felhasználás előtt alaposan fel kell forralni, hőkezelni, hogy az esetlegesen elszaporodott mikroorganizmusok elpusztuljanak.

– Romlott, idegen szagú, elszíneződött élelmiszert pedig nem szabad elfogyasztani.

Fordítsunk fokozott figyelmet egészségünkre a fülledt nyári napokban is!

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik