Belföld

Tiszavölgy Kalandtúra a fenntarthatóságért

Csaknem kétezren kalandozhatnak ingyen a Tiszán Záhonytól Szegedig.

Az új Széchenyi Terv és az Unió támogatásának köszönhetően a Tisza nagykövete, Hídvégi-Üstös Pál olyan programot szervezett, melyre még nem volt példa Magyarországon. Csaknem kétezer ember kalandozhat júliusban, hétvégenként, ingyen, teljes ellátással a Tiszán. A szervező minden Tisza-menti települést meghívott, hogy nevezzen csapatot a rendezvényre – tudta meg a Szeged24. A programsorozat sajtófőnöke arról tájékoztatott: a résztvevők miközben kerékpározva, gyalogolva, evezve a két nap nap alatt felfedezik a környéket, a fenntarthatóságról is tudást szerezhetnek.

A kalandtúra célja ugyanis a fenntartható életmód megismerése. Kéky Kira arról a tapasztalatról számolt be: a hetvenes, nyolcvanas években a kistelepüléseken nagyrészt még megtermelték a szükséges élelmiszereket vagy helyben szerezték be azokat. A boltokban kevesebb volt a túlcsomagolt élelmiszer. Szemét szinte alig keletkezett, mivel a konyhai hulladékot megették az állatok, vagy komposztálták. A falvakban élők pedig főleg kerékpárral jártak. A Tiszavölgy Kalandtúrával ezért próbálják feleleveníteni a ma is használható praktikákat, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

A szóvivő azt is közölte: ezen a hétvégén, július 6-8. között a Záhony és Tokaj közötti tiszai szakaszt barangolják be az érdeklődők, akik a programsorozatban többek közt evezhetnek, lóra pattanhatnak, íjászkodhatnak, kalandpályán kelhetnek át, kecskét fejhetnek, kenyeret süthetnek és szőttest is készíthetnek.

A következő hétvégén július 27-29. közt a Tokaj- Tiszafüred, majd augusztus 24-26. közt a Tiszafüred-Szolnok, végül szeptember 7-9. közt a Szolnok-Szeged vonallal zárul a Tiszavölgy Kalandúra, melyre várják az érdeklődők jelentkezését – sorolta Kéky Kira. A szóvivő hozzátette: a programok során minden nap lesznek helyi termékekkel kapcsolatos, a fenntartható életről, illetve a hulladék megelőzésről szóló feladatok.

Jelentkezés és bővebb információ:
www.tiszavolgy.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik