Belföld

A kormány felhizlalja Paksot

paksi-atomerőmű (paksi atomerőmű, )
paksi-atomerőmű (paksi atomerőmű, )

2030-ig üzembe helyezik az atomerőmű új blokkjait. A fejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy fontos lenne a Malév pótlása, ám a jelek szerint egyelőre nem sikerült befektetőt találni.

A nukleáris energia az ország villamosenergia-ellátásának 60 százalékát adja majd 2030-ra, szemben a jelenlegi 40 százalékkal – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a külgazdasági szakdiplomaták részvételével évente megrendezett Külpiaci Értekezleten.

Németh Lászlóné emlékeztetett rá: a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) májusi közgyűlésén döntött arról, hogy projekttársaságot hoz létre a beruházás megvalósítására. Létrejött egy kormánybizottság, amely vizsgálja az atomerőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai kérdéseket, az új blokkok üzembe helyezése várhatóan a 2025-2030 közötti időszakra esik.

Magyar-szlovák gázvezeték

A tárcavezető arról is beszélt, hogy – a keletről érkező források bővítése mellett – alapvető cél az észak-déli irányú gázszállítás lehetőségének megteremtése a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között. A novemberben Magyarország által is aláírt Észak-Dél Energia Folyosó cselekvési terv a földgázprojektek közül a legfontosabb fejlesztések egyikeként nevezi meg a magyar-szlovák összeköttetést. A 115 kilométer hosszú vezeték 2015-ig megépülhet, és a vezeték magyarországi szakasza 35 milliárd forintba kerül majd. Ebből 8 milliárd forint lehet az európai uniós támogatás.

Kell(ene) egy légitársaság

„Nem tettünk le egy budapesti központú légitársaság alapításának gondolatáról. Több, erre irányuló tárgyalást folytatunk, abban a reményben, hogy sikerül olyan befektető partnereket találni, akiknek közreműködésével egy piaci alapon működő légitársaság tevékenysége elindítható ” – hangsúlyozta a miniszter, ám részleteket már nem árult el.

Felgyorsítanák a döntéseket

Az uniós források felhasználásáról elmondta, hogy kormánydöntés született a Fejlesztési Kabinet felállításáról, a kormányzati döntések gyors előkészítése és érvényesítése érdekében, és felállítottak egy 50 milliárd forint összegű önerő alapot is.

Matolcsy megint nagyot álmodott

A fejlesztési miniszter felszólalása előtt arról beszélt a gazdasági tárca vezetője, hogy 2030-ra megduplázható az ország GDP-je. Szerinte ennek eléréséhez évi 5-6 százalékos növekedési ütem elegendő, emellett “kis résekben kell nagyra nőni”. Ha kíváncsi a részletekre, erre menjen tovább!

Paks: ez lett a stressszteszt eredménye

Az atomerőmű benyújtotta a nukleáris hatósághoz azt az ütemtervet, amely a tavaly végzett célzott biztonsági felülvizsgálat, az úgynevezett stresszteszt nyomán elhatározott intézkedések ütemezését tartalmazza – közölte az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

A nukleáris hatóság honlapja szerint határidőre elkészült a dokumentum, amelynek összeállítását 2011 decemberében írták elő a felülvizsgálat során feltárt eltérések kezelése és a szükségessé váló további elemzések végrehajtása érdekében.

Az Európai Unió a felülvizsgálatban részt vett tagországaitól elvárja, hogy az intézkedések végrehajtására, ellenőrzésére és követésére vonatkozóan a cselekvési tervet 2012. december 31-ig elkészítse.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik