Belföld

Szálloda lehet egy budapesti gimnáziumból

veres pálné gimnázium (veres pálné gimnázium)
veres pálné gimnázium (veres pálné gimnázium)

Évfolyamok szűnhetnek meg a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban. Egy ingatlanfejlesztő 300 m2-t szeretne az intézménynek is otthont adó épületegyüttesből.

Egyelőre csak reménykedhet a jó üzletben a budapesti Veres Pálné Gimnázium épületegyüttesének egy részét már korábban megszerző ingatlanfejlesztő. A Veres Projekt nevű cég birtokon belül van, de várnia kell, hogy szabadon dönthessen az épületrész sorsáról.

Az ügy öt éve áll. A Veres Projekt 2007 Kft. – miként a neve is mutatja – 2007-ben jutott az amúgy 1882-ben épült belvárosi gimnázium épülettömbjének egy részéhez. Méghozzá azt követően, hogy az állam áruba bocsátotta  az egykor Közgazdaságtudományi Egyetem szakkollégiumaként működő épületrészt, s a főváros nem élt elővásárlási jogával.

Az épület a belváros egyik legdrágább részén található, a cég ötszázhatvanmillió forintot fizetett másfélezer négyzetméterérnyi telekért rajta a felépítménnyel. Az ingatlan osztatlan közös tulajdonba van, következésképpen a főváros és a gimnázium beleegyezése nélkül vajmi keveset tehet vele a Veres Projekt.

Ritócz András a Veres Projekt ügyvezetője a Hír24-nek azt mondta, az épület negyvenöt százaléka az övék, továbbá azt is állítja, hogy a gimnázium “túlhasználja az ingatlant”.

„Aki ezt megtette, nem tudom, tisztában van-e azzal, mit okozott”

Öt év helybenjárás után a főváros a közelmúltban döntésre szánta el magát: némi iskolai fejlesztésért cserébe lemondana további háromszáz négyzetméterről, és abba is belemenne, hogy a földhivatali tulajdonlapon külön szerepeljen az iskola és a cég, így oldva fel az osztatlan közös tulajon okozta patthelyzetet.


Fotók: Kummer János

Csakhogy a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről az utolsó pillanatban lekerült a téma. Ritócz szerint azért, mert az előterjesztők közül többen szabadságukat töltik, így “nem volt, aki átlássa a helyzetet”. „Aki ezt tette, nem tudom, tisztában van-e azzal, mit okozott” – háborog az ügyvezető, aki állítja, az ígért fejlesztések kizárólag az iskolai szünetben végezhetőek el.

Hogy mit is álmodott ide a cég, arra Ritócz nem adott egyértelmű választ. Szavaiból azt hüvelyeztük ki, hogy lakásokat nyilván nem, ugyanis azokhoz parkolóhelyeket is kéne biztosítani, amire nincs lehetőség.

Arra a kérdésünkre, hogy esetleg szálloda lehetne az iskola telkén, Ritócz András azt mondta: „az egy későbbi hatósági engedélyeztetési folyamat során kerülhet véglegesítésre, hogy mi legyen. Fontos a hatóságokkal egyeztetni, hogy milyen mértékű átépítés lehetséges az ingatlanon – lehet e mélygarázs funkciót kialakítani a területen stb. Ezek a hatósági iránymutatások elengedhetetlenek a végső funkció meghatározásához. Azonban amíg az ingatlan együttes nincs megosztva, addig ezek a kérdések nem időszerűek. Első lépés a mindkét fél számára tulajdonjogi biztonságot adó 1/1-es tulajdonjogi státusz kialakítása.”

Nehéz szakma az ingatlanfejlesztés.

“A helyzet az, hogy a vállalkozás bő félmilliárdot ölt egy jelenleg szinte hasznosíthatatlan ingatlanba, és sorsa politikusok kegyétől függ” – mondta lapunknak egy két évtizede ingatlanforgalmazással foglalkozó szakértő. – Ilyen üzletbe akkor fog az ember, ha valószínűsíti, hogy előbb-utóbb neki kedvező döntés születik. Ha elszámolja magát, sosem szabadul, benne ragad örökre, mert egy önkormányzatnak ritkán van pénze visszavásárolni az épületrészt.”

“Ez egy ilyen szakma, ha az ember meglát egy lehetőséget, kockáztat – mondja Ritócz András, aki nem aggódik. – A magyar jog szerint az osztatlan közös tulajdon esetén ha a felek nem tudnak megállapodni, mód van bíróságtól kérni az osztatlan közös tulajdon megszűntetését. Ez esetben a bíróság köteles megszűntetni az osztatlan közös tulajdoni helyzetet a felek között. Ugyanakkor a Veres Projekt, amíg van reális és békés megegyezési lehetőség a felek között, addig nem akar bírósághoz fordulni.

Offshore?

A fővárosi LMP szerint Budapest számára hátrányos lenne a most visszavont, de el nem vetett előterjesztés. Somfai Ágnes, a budapesti LMP-frakció tagja szerint az ingatlan megosztásával jelentősen nőne az offshore hátterű beruházó épületrészének értéke. „Cserébe” viszont a gimnázium ráfaragna: alapterülete további háromszáz négyzetméterrel szűkülne, csökkenne tantermei száma, kisebb lenne a könyvtár, a pincébe költözne a zenei szaktanterem és elvágnák a tornatermet az iskolától. Az Offshore vádat azonban Ritócz András határozottan cáfolja.

Somfai Ánes úgy véli, a beruházó már az öt évvel ezelőtti használati megállapodást sem teljesítette.

„Nem hagyhatjuk, hogy a beruházó diktáljon. Javaslom a Fidesznek, ne folytassa az MSZP idejében elkezdett mutyit, inkább antikorrupciós ígéretének megfelelően vizsgálja ki az ingatlanértékesítés körülményeit. A garanciák nélküli megállapodás néhány éven belül a gimnázium működésének ellehetetlenülését és megszűnését okozhatja. Hiszen ha pecsét kerül a tervezett új szerződésre, akkor a cég szinte bármit megtehet, és rövid időn belül szálloda, iroda vagy bevásárlóközpont épülhet a gimnáziumi épületcsoport kellős közepén. Az oktatási funkciót kellene fejleszteni, a beruházót pedig akár ingatlancserével kivásárolni” – véli Somfai Ágnes.

Az igazgató nem beszél

Úgy tudjuk, hogy a „társbérlet” már most is okoz problémákat az iskolának. Telefonon többször hívtuk a gimnázium igazgatóját, Gelencsér Sándort, ám ő azt üzente vissza, keressük inkább a fenntartót.

A fővárosi önkormányzat részéről Csomós Miklós főpolgármester-helyettes aláírása szerepel a gimnáziummal kapcsolatos előterjesztéseken. Háromnapnyi várakozás után mindössze a hivatal kommunikációs igazgatóságától jött válasz kérdéseinkre. Eszerint a napirendről levett előterjesztés a „megfelelő támogatottság biztosítása, valamint az esetleges egyéb feltételek tisztázása után kerülhet megtárgyalásra”. Hogy ez mikor esedékes, nem tudni. Azt viszont elárulta a kommunikációs munkatárs, hogy: „A telekalakítási eljárás a korábbi megállapodásnak megfelelően folyamatban van, a vonatkozó elvi engedély 2013 év folyamán jár le.”

Osztályok szűnhetnek meg

Mindenesetre, amíg nincs elfogadott határozat a gimnázium 300 négyzetméteres részének átadásáról, addig azok a munkák sem kezdődhetnek meg, amiket a Veres Projekt ígért cserébe.

A főpolgármesteri hivatal ehhez annyit tesz hozzá: „Amennyiben a gimnáziumnak a kiváltandó területrészről a javaslatban foglalt munkálatok elvégzése nélkül, illetve a tényleges kiváltás megtörténte nélkül kellene kivonulnia, úgy az intézményben nem lesz biztosított a további évfolyamokon a jelenleginek megfelelő számban az osztályok indítása. Vagyis kevesebb osztállyal működhetne tovább a gimnázium, amely akár a hat évfolyamos képzés megszűnését is eredményezheti.”

Na de miért kéne kivonulni a háromszáz négyzetméterről, ha egyszer nincs rá szerződés, és ha lesz is valamikor, akkor abban a “kivonulásnak” feltétele a “munkálatok elvégzése”? Talán majd Csomós úr válaszol, ha szakít időt a kérdésre.

Ahogyan a beruházó cég vezetője a hír24-nek fogalmazott, “amennyiben 1-2 héten belül nem születik végleges döntés a Fővárosnál akkor, ezek a munkák már nem végezhetőek el a nyári szünidő folyamán.”

Vagyis a következő tanévben vélhetően marad minden a régiben. S hogy aztán mi lesz, arra itt  a kommunikációs osztály nem túl expresszív álláspontja: „A gimnázium oktató-nevelő munkájával maximálisan elégedettek vagyunk, így nagyon sajnálnánk, ha különböző egyéni vagy politikai pártok érdekei miatt a lehetőségei csökkennének egy jól működő gimnáziumnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik